szerencsétlenség

2019.03.04. 06:21

Tovább nőtt a januári vezetékrobbanás halálos áldozatainak a száma Mexikóban

Százharmincötre emelkedett a kelet-mexikói Hidalgo állam Tlahuelilpan nevű városában megcsapolt üzemanyag-vezetéknél január közepén bekövetkezett robbanás halálos áldozatainak száma – közölte vasárnap az MVS Noticias mexikói rádió.

A mexikói egészségügyi tárca alá tartozó társadalombiztosítási intézet (IMSS) tudósítása szerint a Mexikóvárosban lévő Magdalena de las Salinas kórházban ápolt utolsó beteg is belehalt a robbanásban szerzett sérüléseibe. A balesetnek még nyolc sérültje van kórházban: hárman az amerikai Texas államban, öten pedig Mexikóvárosban.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a robbanásban 68-an vesztették életüket, a többiek kórházban haltak meg.

A Tuxpan és Tula városok között futó vezeték néhány órával azután robbant fel, hogy Tlahuelilpan külterületén tolvajok illegális csapoló nyílást fúrtak rajta, és a helybéliek kannákkal és vödrökkel próbálták felfogni a sugárban szanaszét fröcskölő üzemanyagot. A robbanás következtében hatalmas tűz ütött ki, és sok holttest szénné égett, ami lehetetlenné tette az azonosításukat.

A vezetéket üzemeltető állami olajvállalat, a Pemex azóta elismerte, hogy nem zárta el a vezeték szelepét azonnal, mihelyt észlelte a szivárgást, mert eleinte azt hitte róla, hogy nem jelentős.

A szerencsétlenség épp három héttel azután következett be, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kampányt hirdetett a bandák ellen, amelyek megcsapolják az üzemanyag-vezetékeket, évente dollármilliárdos veszteséget okozva az államnak.

Hivatalos források szerint az üzemanyag-vezetékek megcsapolása csak 2018-ban 65 milliárd mexikói peso (955,5 milliárd forint) veszteséget okozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!