Illegális bevándorlás

2021.05.18. 07:46

Özönlenek a Spanyolországhoz tartozó Ceutába a migránsok

Több mint ötezerre nőtt azon migránsok száma, akik az utóbbi 24 órában illegálisan átjutottak Marokkóból az észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta területére – közölte a helyi sajtó keddre virradóra.

A csendőrség hétfő esti közlése még 2700 illegális bevándorlót, köztük mintegy hétszáz gyereket említett, ami így is rekordnak számít Ceutában.

A hivatalos tájékoztatás szerint a több csoportban érkező határsértők Benzu és Tarajal településeknél – az apályt kihasználva – a tenger felől úsztak vagy eveztek át kisebb gumicsónakokkal, tutajokkal a marokkói partszakaszról a spanyol területre, és voltak, akik átmásztak a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón.

Legalább egy ember életét vesztette az átkelés során.

A spanyol sajtó arról számolt be, hogy az exklávé befogadóközpontja teljességgel túlzsúfolt, számos migráns pedig a 85 ezer lakosú város utcáin barangol. A Ceutában található spanyol katonai bázis logisztikai segítséget ajánlott a városi hatóságoknak és fokozta a létesítményeinek védelmét. A madridi kormány 200 rendőrt küld Ceutába a rendfenntartásra.

Nem megerősített sajtóértesülések szerint további menedékkérők keltek útra Ceuta felé Tanger városa felől.

Spanyol sajtóbeszámolók szerint a tömeges határsértésre a marokkói hatóságok tétlensége adott lehetőséget, amelyet a lapok szándékosnak tartanak és egy diplomácia konfliktussal magyaráznak. Ugyanis egy spanyolországi kórházban ápolják koronavírus-fertőzés miatt Brahim Ghalit, aki a Marokkóhoz tartozó Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetője.

A marokkói kormány „a jószomszédi viszony szellemiségével ellentétesnek” tartja a szeparatista vezető spanyolországi tartózkodását, az ügyben a belügyminisztérium korábban bekérette a rabati spanyol nagykövetet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!