Ország-világ

2021.09.06. 16:56

Továbbra is a határok védelmét támogatják a magyarok

A magyar társadalom elsöprő többsége, 81 százaléka támogatja, hogy Magyarország továbbra is határkerítéssel védekezzen az illegális bevándorlókkal szemben – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, országosan reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a 2015-ben az ország déli részén felépített határzárat tízből nyolc választókorú magyar ma is támogatja – írja a Magyar Nemzet. Mindez azt jelenti, hogy

a választókorúak közül körülbelül 6,5 millióan helyezkedtek a határkerítést támogató, illegális bevándorlást pedig elutasító kormányzati álláspontra.

Az illegális migráció elleni védekezés nem pusztán az afganisztáni fejlemények miatt aktuális, hanem mert a legfrissebb adatok szerint a déli határszakaszon 2021 első nyolc hónapjában 300 százalékkal több illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, mint 2020 azonos időszakában – a Központ felmérése szerint pedig a növekvő migrációs nyomással szembeni, határzárral történő védekezés társadalmi támogatottsága továbbra is vitán felül áll.

Ezt igazolja,

hogy csak tízből egy magyar, azaz 10 százalék foglalt el „billegő” álláspontot a kérdés kapcsán, és csupán a válaszadók 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elutasítja a déli határra telepített kerítést.

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy a magyarok szerint az elhibázott afganisztáni NATO-kivonulás miatt fokozódik majd az Európára nehezedő migrációs nyomás.

A megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy a közép-ázsiai ország biztonsági helyzetének változása miatt növekedni fog a bevándorlás Európa határainál, míg 14,5 százalékuk szerint nem áll majd be jelentős változás az afganisztáni események ellenére sem. A válaszadók közül mindösszesen 5 százalék mondta azt, hogy szerinte csökkenni fog a kontinens irányába történő migráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!