közös nyilatkozat

2017.11.11. 11:33

Trump és Putyin szerint sincs katonai megoldása a szíriai konfliktusnak

Az amerikai és az orosz elnök kifejezte eltökéltségét, hogy legyőzzék az Iszlám Állam terrorszervezetet.

A szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása – szögezte le Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozója alkalmával kiadott közös nyilatkozatában szombaton.

Trump és Putyin ismét megerősítette Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettségét, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban. Mindketten felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban, támogassák a sikerét szolgáló erőfeszítéseket.

A terrorszervezet szétzúzása

A két elnök elégedetten nyilatkozta, hogy országaik sikeres erőfeszítéseket tettek a veszélyes incidensek elkerülése végett az amerikai és az orosz hadsereg között Szíriában, és ezáltal az elmúlt hónapokban jelentős mértékben súlyosbították az Iszlám Állam (ISIS) hadszíntéri veszteségeit.

Trump és Putyin megállapodott abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az ISIS ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatni fogják a már funkcionáló katonai kommunikációs csatornák működtetését, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig.

Trump és Putyin nem folytatott egymással hivatalos megbeszélést a danangi APEC-csúcson, de orosz hírügynökségek beszámoltak arról, hogy röviden szót váltottak egymással a protokollfotózáson. Együtt mentek oda, beszélgetve, a kínai és a vietnami elnök társaságában. A csoportkép-fotózáson Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd mielőtt a APEC-vezetők átvonultak a tiszteletükre adott fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát. A fogadás befejezése előtt aztán az amerikai elnök úgy távozott onnan, hogy nem beszélt orosz hivatali partnerével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!