a kabuli merénylet miatt

2019.09.08. 07:46

Trump felfüggesztette a béketárgyalásokat a tálibokkal

Eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra Camp Davidbe, de lemondták.

United States President Donald J. Trump makes an announcement about state opioid response grants in the Roosevelt Room at the White House on Sept. 4, 2019 in Washington, D.C. Trump announced $1.8B in grants to states and cities to assist in their responses to this crisis. Credit: Pete Marovich / Pool via CNP | usage worldwide

Forrás: AFP

Fotó: Pete Marovich

„Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal egy minapi kabuli merényletük miatt” – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.

Trump elárulta azt is, hogy

eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra

Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyári rezidenciájára, de a csütörtöki merénylet miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember, lemondta ezt.

„A tálibok sajnos rossz adut használnak, beismerten ők követték el a kabuli támadást, amelyben meghalt egy nagyszerű katonánk és 11 további ember. Azonnal lemondtam a találkozót, és felfüggesztettem a béketárgyalásokat. Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk? Ha nem tudnak megállapodni velünk a tűzszünetben egy ilyen fontos béketárgyaláson, sőt, közben megölnek 12 ártatlan embert, akkor valószínűleg arra sem képesek, hogy tárgyalások eredményeképpen megkössenek egy értelmes megállapodást. Hány évtizedig akarnak még harcolni?” – írta az elnök a mikroblogján.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy az Egyesült Államok véglegesen felhagyott-e a tárgyalásokkal a tálibokkal

- jegyezték meg hírügynökségek.

Asraf Gáni afgán államfő Trump bejelentésére reagálva arra szólította fel a tálibokat, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és közvetlenül a kabuli kormánnyal tárgyaljanak. Kiemelte, az igazi béke akkor jön majd el, amikor a tálibok elfogadják a tűzszünetet.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak.

Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. Közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát.

Először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt, majd egy nappal később Puli-Humriban csaptak le, és ezt követően hajtották végre a kabuli öngyilkos merényletet. Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják már – erősebbek most, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor – győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon.

Az afgán kormány nem vett részt e megbeszéléseken, mert a tálibok nem voltak hajlandók tárgyalni Kabullal, de a reménybeli amerikai-tálib egyezményt elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követték volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!