beutazás

2017.10.25. 08:18

A Trump-kormány a beutazási tilalom lejártával szigorúbb határellenőrzésre készül

Kedden lejárt annak az elnöki rendeletnek a hatálya, amelynek értelmében Donald Trump 120 napra felfüggesztette a menekültek beutazásának engedélyezését, így szerdától ismét beléphetnek az országba a menekültek.

Tizenegy ország állampolgáraira azonban a korábbinál jóval szigorúbb ellenőrzés vár: az amerikai kormány ezeket az országokat nemzetbiztonsági szempontból „kockázatosnak” minősítette, és állampolgáraiknak vízumkiadás előtt 90 napig tartó ellenőrzésen kell átesniük.

Washington egyelőre nem nevezte meg a kockázatosnak minősített országokat. Az amerikai külügyminisztérium csupán annyit közölt, hogy az Egyesült Államok menekültbefogadási programja (USRAP) „általában megfelelő”, ám „további átfogó és mély ellenőrzésre van szükség 11 ország menekültjeinek esetében”.

Az ellenőrzés várható szigorításának részleteiről eddig csupán az amerikai sajtóban jelentek meg részinformációk. Ezek szerint például a belbiztonsági minisztérium a vízumkérő szélesebb körű életrajzi adatait, családtagjaira és korábbi munkahelyeire vonatkozó információkat gyűjt majd be. Az ellenőrzésre hivatott tisztségviselők behatóan megvizsgálják majd a közösségi oldalakon az illetővel kapcsolatban megjelenő adatokat, kapcsolatrendszerüket, hozzászólásaikat. A Reuters brit hírügynökség információi szerint a vízumért folyamodóknak egy évtizedre visszamenőleg igazolniuk kell, hogy hol éltek, és hazájukon kívül hova utaztak.

A menekültek beutazásának átmeneti felfüggesztését Donald Trump nemzetbiztonsági okokra hivatkozva még januárban, elnöki beiktatása első hetében hirdette meg. A tilalom hét, muszlim többségű országra vonatkozóan 90 napra terjedt ki, szíriai menekültek beutazását pedig a rendelet végleg megtiltotta. Az elnöki döntést azonban szövetségi kerületi bíróságokon megtámadták, mire a Fehér Ház kiadott egy második, átdolgozott változatot is. Szeptemberben a legfelsőbb bíróság az elnöknek igazat adva szabad utat adott a rendeletnek, igaz, addigra már a direktíva majdnem érvényét vesztette.

A hawaii székhelyű kerületi bíróság október elején benyújtott egy újabb perkérelmet a legfelsőbb bíróság döntése ellen, de ezt az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság kedden elutasította.

A Fehér Ház szeptember végén bejelentette: évi 45 ezer főben maximalizálja a befogadható menekültek számát. Ez a menekültprogram 1975-ös életre hívása óta a legalacsonyabb létszám. Az előző amerikai elnök, Barack Obama például tavaly 85 ezer menekült befogadását engedélyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!