Vita

2018.06.05. 06:41

Trump mégsem fogadja a futballistákat a Fehér Házban

Donald Trump visszamondta az amerikaifutball-liga (NFL) bajnok Philadelphia Eagles meghívását a Fehér Házba, mert a csapat egyes tagjai nem értenek egyet az amerikai elnök himnusszal kapcsolatos politikájával, és távol maradtak volna az eseménytől.

A Super Bowlt megnyerő Eagles keddre volt hivatalos a Fehér Házba.

Trump döntését azzal indokolta, hogy a játékosok nem értenek vele egyet, mert ő ragaszkodik ahhoz, hogy a himnusz alatt büszkén, jobb kezüket a szívükre helyezve, az ország állampolgárai, valamint az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítők tiszteletére állva maradjanak.

Az utóbbi szezon során több futballjátékos is féltérdre helyezkedett a meccseket megelőző himnusz alatt, így tiltakoztak, mert rendőrök lőttek le fegyvertelen afroamerikaiakat. A tiltakozás nagy vitát váltott ki, Trump elnök a maga részéről élesen bírálta ezeket a játékosokat, tiltakozásukat hazafiatlannak nevezte.

A profi liga klubtulajdonosai május végén határoztak arról, hogy a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, illetve a liga alkalmazottjainak, vagy pedig választhatják azt is, hogy az öltözőben maradnak, de nem térdelhetnek le.

Roger Goodell, az NFL elsőszámú vezetője közleményben jelentette be, hogy a klubtulajdonosok elfogadták a himnusz alatti viselkedésre vonatkozó kódexet. Ezek alapján most már minden mérkőzés előtt a himnusz alatt állni kell a játékosoknak, klub- és ligaalkalmazottaknak, vagy pedig bennmaradhatnak az öltözőben vagy más, a pályától félre eső helyen tartózkodhatnak.

Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, akkor a klub bírságot kap. Ha ligaképviselő vét a himnuszra vonatkozó rendelkezés ellen, akkor az NFL fegyelmi eljárást indít vele szemben.

A játékos-szakszervezet (NFLPA) elöljárói szerint a mostani döntés előtt nem konzultáltak velük, pedig ezt a kollektív szerződés értelmében meg kellett volna tenniük. Így aztán azon az állásponton vannak, hogy további egyeztetések szükségesek.

A térdelés két szezonnal korábban kezdett elterjedni a ligában, első ilyen tiltakozó a San Franciscó-i Colin Kaepernick volt. Az afroamerikai játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható. Később Donald Trump amerikai elnök is felszólalt a tiltakozók ellen, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontaniuk azokkal a játékosokkal, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek, és nem tisztelik az amerikai himnuszt, illetve a nemzeti zászlót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!