amerikai haderő

2018.05.04. 15:55

Trump nem csökkenti a haderőt Dél-Koreában

Donald Trump amerikai elnök nem fontolgatja a Dél-Koreában állomásozó amerikai haderő csökkentését - közölte pénteken John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó.

Megnyilatkozásával a The New York Times című amerikai lapnak arra a csütörtöki hírére reagált, amely szerint Trump felkérte az amerikai védelmi minisztériumot, hogy dolgozzon ki lehetőségeket az Egyesült Államok dél-koreai haderejének kurtítására.

„Az újság híre teljesen alaptalan. Az elnök nem kért ilyet a Pentagontól” – szögezte le Bolton.

Az Egyesült Államok elsősorban Dél-Korea Észak-Koreával szembeni védelmében állomásoztat haderőt Dél-Koreában. Az utóbbi hetekben nagyon jelentősen enyhült a feszültség a két Korea között, és ennek folyományaként az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonylatában is. Észak- és Dél-Korea vezetői április végén történelmi jelentőségű csúcstalálkozót tartottak, amelyen megállapodtak arról, hogy megpróbálnak hivatalosan is véget vetni a két ország közötti hadiállapotnak, továbbá igyekeznek atomfegyvermentessé tenni a Koreai-félszigetet, Trump elnök pedig heteken belül készül találkozni személyesen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!