tárgyalások

2018.04.24. 19:10

Trump szerint Irán problémákat okoz

Irán rakétakísérleteket hajt végre és problémákat okoz a térségben - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfővel folytatandó megbeszéléseinek kezdete előtt.

Az amerikai elnök közölte, hogy – az előzetes információknak megfelelően – az iráni atomalku lesz a tárgyalások egyik fő témája. Trump ismét „rémes megállapodásnak”, majd „katasztrófának” nevezte a Teheránnal kötött többhatalmi megállapodást, és szerinte ezt „soha nem is kellett volna megkötni”. Utalt John Kerryre, aki a megállapodás aláírásának idején az Egyesült Államok külügyminisztere volt, s úgy vélte, hogy Kerry nem volt eléggé körültekintő. „A dolgokat nem így kell intézni” – szögezte le. „Nézzük meg Jement, Irakot, mit tesz ott Irán?” – fogalmazta kérdésbe az álláspontját Donald Trump, a közel-keleti térség megannyi baja mögött Iránt sejtetve a háttérben.

A francia államfő leszögezte, hogy az iráni megállapodás a térség szélesebb értelemben vett biztonsági helyzetének alapkérdése, ezért fő feladatnak Irán féken tartását nevezte.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, vajon amennyiben Washington felmondja az atomalkut, nem kell-e attól tartani, hogy Irán újraindítja az urándúsítást, Donald Trump azt mondta: „Iránnak sokkal nagyobb problémákkal kell majd szembenéznie, mint valaha”.

A rövid sajtóbeszélgetés előtt a francia elnöki párt Donald Trump és a first lady a Fehér Ház kertjében, látványos katonai ceremónia közepette fogadta. A csaknem egyórás ünnepségen a két politikus beszédet mondott. Trump a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai világban erő felmutatására van szükség. Emmanuel Macron pedig így fogalmazott: „a történelemmel van randevúnk, s ezen ott kell lennünk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!