Egészségügy

2018.11.19. 08:29

Túlterheltséggel küzdenek a sürgősségi osztályok

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési problémákkal küzd a Magyar Kórházszövetség legfrissebb felmérése szerint.

Nyíregyháza, 2016. április 6. Intenzív terápiás részleg a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgõsségi osztályán 2016. április 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balázs Attila

A kórházigazgatókat tömörítő szervezet elnökhelyettese, Ficzere Andrea a Magyar Idők hétfői számában azt mondta: érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy – elsősorban a fővárosban – inkább kevesebb helyen legyen ilyen osztály, de ott biztonságos és magas színvonalú ellátást nyújtsanak a betegeknek. Az elnökhelyettes kifejtette:

A betegek sokszor indokolatlanul inkább a sürgősségi osztályt keresik fel, mintsem a szakorvost, hogy a várakozást elkerüljék. Emellett az általánosan alacsony egészségkultúra miatt olyan problémával is a sürgősségi osztályokhoz fordulnak, amelyek egyáltalán nem oda valók.

A helyzetet tovább nehezíti az orvos- és szakdolgozóhiány, ami az indokolatlan igénybevétellel együtt extra túlterhelést jelent a sürgősségi osztályokon dolgozóknak. Sok helyen nincs annyi dolgozó, ahány ember egy-egy műszakban szükséges a biztonságos működéshez, ezt az intézmények egy része úgy oldja meg, hogy más osztályokról irányít át a sürgősségi osztályokra orvosokat, nővéreket.

A létszámhiány bérspirált eredményez, amit a kórházszövetség szerint csak bérplafonnal lehet megállítani. Erre nemcsak a kigazdálkodhatatlan összegek miatt van szükség, hanem azért is, mert a helyzet súlyos bérfeszültséget eredményez a kórházakon belül.

Mindezek miatt felvetik, hogy inkább kevesebb kórházban legyen sürgősségi osztály, de ott színvonalas, könnyen hozzáférhető ellátást nyújtsanak.

Országos kampány

Amint arról portálunk is hírt adott, néhány napja jelentették be, hogy országos betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK). A „Válasszon okosan!” elnevezésű kezdeményezés plakátjain és a szórólapokon arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen panaszokkal hova fordulhat a lakosság. Így rajzok, ábrák segítségével orientálják a betegeket abban, hogy milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet és mely esetekben kell mentőt hívni.

Borítókép: Intenzív terápiás részleg a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház megújult sürgősségi osztályán 2016. április 6-án

MTI Fotó: Balázs Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!