Ország-világ

2021.01.21. 13:18

Tűz ütött ki a világ legnagyobb vakcinagyártó intézetében

Tűz ütött ki csütörtökön a világ legnagyobb vakcinagyártó intézetében Indiában, de nem érintette az ott tárolt, koronavírus elleni vakcinakészleteket, és nem lesz hatással az oltóanyagok gyártására sem – jelentették hírügynökségek intézetbeli forrásokra hivatkozva.

Tûz van az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát készítõ és Covishield néven forgalmazó Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) punei székhelyén 2021. január 21-én. A cég a világ legnagyobb szérumgyártója.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Rafik Makbúl

A helyi média felvételein látszik, hogy hatalmas szürke füstcsóvák gomolyognak a kelet-indiai Pune városban lévő Indiai Szérumintézet (SII) felett, de a híradások szerint az oltásokat előállító üzemtől távol lévő, épülő létesítményben csaptak fel a lángok. Féltucatnyi tűzoltókocsival oltanak. Áldozatokról nem érkeztek hírek.

Tűz miatt távoznak a dolgozók az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát készítő és Covishield néven forgalmazó Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) punei székhelyéről 2021. január 21-én. A cég a világ legnagyobb szérumgyártója.
Fotó: Rafik Makbúl / MTI / AP

Az SII a világ legnagyobb vakcinagyártó intézete. Jelenleg az Oxfordi Egyetem és az cambridge-i AstraZeneca vállalat által fejlesztett és Indiában engedélyeztetett vakcinákat gyártják ott India és a más térségbeli országok számára, de az intézet az amerikai Novavax oltóanyagának előállítására is felkészült. Az AstraZenecával kötött megállapodás alapján az SII egymilliárd dózis koronavírus elleni vakcinát gyárt le Indiának és más fejlődő országoknak. Indiának van saját, már ugyancsak engedélyezett oltóanyaga: a Covaxint a Bharat Biotech vállalat fejlesztette ki.

India a fertőzöttek számát illetően a világon a második az Egyesült Államok után, de a halálozásai ráta ott az egyik legalacsonyabb a világon. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint az 1,35 milliárd lakosú országban eddig 10,6 millió ember kapta el a fertőzést, és 152 869-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 szövődményeibe. A hatóságok a világ egyik legambíciózusabb oltási tervét akarják megvalósítani: háromszázmillió embert akarnak beoltani be júliusig.

Borítókép: Tűz van az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát készítõ és Covishield néven forgalmazó Indiai Szérumintézet (Serum Institute of India) punei székhelyén 2021. január 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!