diplomácia

2018.06.12. 12:25

Új külképviseletet nyitott Tajvanon az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kedden megnyitotta gyakorlatilag nagykövetségként működő új képviseleti irodáját Tajvanon, amely jelentős, de nem hivatalos kapcsolatot tart majd fenn a területtel.

A képviseletnek az Amerikai Intézet tajvani irodájának nemrégiben elkészült épülete ad helyet és ez szolgálja az amerikai érdekeket a hivatalos diplomáciai kapcsolatrendszer hiányában.

Noha Tajvan lassan hetven éve Kína szárazföldi részétől függetlenül működik, saját államapparátussal bír, Peking a szigetet oszthatatlan részének tekinti az „egy Kína elve” alapján. Peking és Tajpej 1992-ben állapodott meg erről az elvről, amelyet az előbbi úgy értelmez, hogy tényleg csak egy Kína van, utóbbi szerint viszont egy Kína van, de kétféle értelmezése. Az Egyesült Államok, amely korábban csak Tajvannal tartott fenn kapcsolatot a nixoni nyitás eredményeként, az 1970-es években kinyilvánította, hogy Pekinget ismeri el Kína egyetlen hivatalos képviselőjének.

Marie Royce, az amerikai külügyminisztérium oktatási és kulturális államtitkár-helyettese az avatási ünnepségen a képviselet épületegyüttesét masszívnak nevezte, amely az erő és a vibrálás jelképe az Egyesült Államok és Tajvan 21 századi partnerségében.

Caj Jing-ven tajvani elnök válaszában üdvözölte a létesítmény megnyitását, amellyel új fejezet kezdődik a több évtizedes kapcsolatrendszerben.

Az Amerikai Intézet új épülete a főváros, Tajpej egyik külvárosában található, építése 9 évig tartott és 250 millió dollárba került.

Royce a legmagasabb rangú amerikai külügyi tisztviselő, aki 2015 óta Tajvanra látogatott. Korábban találgatások láttak napvilágot, hogy miniszteri szintű látogató érkezik majd Washingtonból, ami feltehetően felbőszítette volna Pekinget, amely saját területének tekinti a szigetet.

Kína korábban sürgette az Egyesült Államokat, hogy ne tartson fenn hivatalos kapcsolatot Tajvannal és ne is tartson fenn jó viszonyt a sziget hatóságaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!