Környezetvédelem

2018.08.10. 11:45

Új-Zéland is betiltja az egyszer használatos műanyag zacskókat

„Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket” – jelentette be Jacinda Ardern miniszterelnök pénteken.

Több mint száz joghatóság, köztük például Ausztrália nyolc államából hatban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Kínában már teljes tilalmat rendeltek el, míg máshol illetéket vagy díjat vezettek be.

„Új-Zélandon több százmillió egyszer használatos műanyag zacskót használunk – a zacskóhegy számos darabja végül értékes partvidéki és tengeri környezetünket szennyezi és komoly károkat okoz a tengeri élővilágnak, miközben léteznek használható alternatívák a vásárlók és az üzletek számára” – emelte ki Ardern. A kormány hat hónapos átmeneti időszakot javasolt, utána viszont súlyos büntetést helyezett kilátásba a tilalom megsértőinek.

Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek a fejenkénti arányt tekintve. Becslések szerint jelenleg minden új-zélandi több mint 150 egyszer használatos zacskót használ évente, ami összesen mintegy 750 millió műanyag zacskót jelent.

Évente nyolcmillió tonna műanyag kerül az óceánokba a becslések szerint. Ha ez a trend tovább folytatódik, az óceánokban lévő műanyag súlya 2050-re nagyobb lesz, mint a halak súlya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!