fokozódik a helyzet

2019.01.28. 16:17

Újabb ezreket telepítettek ki Indonéziában a földcsuszamlások és áradások miatt

Már majdnem 9500 embert menekítettek ki otthonukból.

Noha az áradások enyhültek, Sutopo Purwo Nugroho helyi katasztrófavédelmi szóvivő szerint a kitelepítettek egyelőre nem térhetnek vissza otthonaikba, mert 13 körzetben a házak és az infrastruktúra egy része súlyosan megrongálódott. Sutopo hozzátette, az emberek félnek a további esetleges áradásoktól is.

A tartományi vezetés január 23-án két hétig tartó szükségállapotot hirdetett; ezt, ha szükséges, újabb tizennégy nappal meg lehet hosszabbítani.

A heves esők hatására a tartományban tíz körzetet elöntött az ár, köztük a székhelyet, Makassart. A katasztrófának már több tucat halálos áldozata és sok sérültje van.

Gowa körzet közigazgatási vezetője arról számolt be, hogy kényszerűségből – eliszaposodása miatt – meg kellett nyitni egy víztározót, ami hozzájárult az áradás súlyosságához. A tartományi kormányzó pedig arra panaszkodott, hogy a földcsuszamlásokat részben az erdőirtás okozza.

Az áradások, földcsuszamlások gyakoriak Indonéziában az esős évszakban, és az idén valószínűleg január végén, február első felében lesz a legrosszabb a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!