Ország-világ

2020.10.21. 05:57

Újabb iszlamista szervezetet oszlatnak fel a francia tanárgyilkosság miatt

Újabb iszlamista szervezet felszámolását jelentette be a francia államfő. Emmanuel Macron közölte, hogy szerdai ülésén a kormány határoz a palesztinbarát Cheikh Yassine közösség feloszlatásáról, mert az iszlamista csoport „közvetlenül érintett” Samuel Paty meggyilkolásában. A történelemtanárt azért fejezte le október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

„További ilyen jellegű döntések lesznek a következő napokban és hetekben egyesületeket és csoportokat illetően” – mondta kedd este a köztársasági elnök Párizs egyik északi elővárosában, Bobignyban.

A Cheikh Yassine kollektíva vezetője Abdelhakim Sefrioui iszlamista prédikátor, aki rögzítette az interneten terjesztett videót, amelyben Samuel Paty egyik tanítványának apja a tanár ellen uszít, mert istenkáromlással vádolja. Paty a Párizstól ötven kilométerre lévő Conflans-Sainte-Honorine-ban lévő középiskola oktatója volt.

Hétfőn Gérard Darmanin belügyminiszter már bejelentette a Kollektíva a Franciaországi Iszlamofóbia Ellen (CCIF) nevű szervezet és a szalafisták által alapított Baraka City humanitárius egyesület feloszlatását.

Abdelhakim Sefrioui és az apa is előzetes letartóztatásba került további 14 emberrel együtt. Közülük hatot,

az elkövető hozzátartozóit kedd este elengedték a nyomozók, tíz ember kihallgatása folytatódott.

Az apával a csecsen támadó közvetlenül is felvette a kapcsolatot, hogy megtudja, pontosan mi hangzott el a tanórán a karikatúrákkal kapcsolatban. A két férfi közötti üzenetváltásokat nem hozták nyilvánosságra a nyomozati források, de a France2 közszolgálati televízió értesülése szerint az apa nem buzdította a csecsen iszlamistát támadásra, ő pedig nem osztotta meg vele merénylettervét.

Az apa a lánya elmondása alapján állított dolgokat a tanárról. Utóbb kiderült, hogy

a lány, aki nem volt jelen a szólásszabadságról tartott tanórán, valótlanságokat állított az apjának Samuel Patyról,

aki pedig a videófelvétel miatt rágalmazásért feljelentést tett a rendőrségen. Támadója négy nappal később, múlt pénteken végzett vele a nyílt utcán a középiskola közelében.

A belügyminiszter korábban már jelezte, hogy

bezárják hat hónapra azt a mecsetet, amelyik a Facebook-oldalán megosztotta a videófelvételt.

A francia kormány a pénteki támadást követően akciótervet jelentett be az iszlamista körökhöz és személyekhez közel álló egyesületek és szervezetek ellen. A belügyminiszter szerint a hatóságok a héten 51 muszlim szervezetet világítanak át, és várhatóan közülük többet feloszlatnak.

A tárca a közösségi oldalakat is felelősnek tartja a gyűlöletkeltő videó terjesztéséért.

Marlene Schiappa, az állampolgársági kérdésekért felelős miniszteri biztos kedden a Facebook, a Twitter, a YouTube (Google), a Snapchat és a Tiktok francia vezetőit fogadta, s a korábbiaknál aktívabb együttműködést ajánlott fel a közösségi oldalak és a rendőrség között az iszlamista tartalmak kiszűrésére és terjesztésének megakadályozására.

Jean Castex miniszterelnök „a személyes adatok internetes közzététele általi veszélyeztetés” bűntettének bevezetését javasolta a nemzetgyűlésnek, Bruno Le Maire gazdasági miniszter pedig a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem megerősítésére „nagyon konkrét” intézkedéseket ígért.

A megemlékezések is folytatódtak egész nap. A nemzetgyűlés előtt a képviselők egyperces csenddel tisztelegtek Samuel Paty emléke előtt, a támadás helyszínén pedig a rendőrség szerint mintegy hatezren gyászoltak kora este.

Szerda este a párizsi Sorbonne egyetemen Emmanuel Macron részvételével állami megemlékezésen búcsúztatják a tanárt, akinek a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozza a francia állam.

A 47 éves Samuel Patyt egy csecsen származású, kisgyermekkorában menekültként Franciaországba érkező 18 éves fiatal, Abdouallakh Anzorov gyilkolta meg, mert Mohamed-prófétáról készült karikatúrákat mutatott diákjainak. A rendőrség agyonlőtte az elkövetőt, aki semmilyen kapcsolatban nem állt sem a tanárral, sem az iskolával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!