Koreai konfliktus

2017.07.30. 15:41

Újabb sikeres amerikai rakétaelfogási kísérlet

Az amerikai fegyveres erők újabb sikeres rakétaelfogási kísérletet hajtottak végre az észak-koreai fenyegetés árnyékában – jelentették be vasárnap Washingtonban.

A kísérlet során egy C-17-es repülőgépről közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát indítottak célba a Csendes-óceánon, és ezt megsemmisítette az Alaszkába telepített THAA típusú elhárítórendszer.

Észak-Korea szombaton az állami televízióban felvételt mutatott be egy – állítása szerint interkontinentális – rakétáról, amely képes elérni az Egyesült Államok szárazföldi területét. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint viszont a rakéta 681 kilométeres magasságba jutott el és 732 kilométeres távolságot tett meg, majd a Japán-tenger középső részén csapódott a vízbe. Ezek a jellemzők egy közepes hatótávolságú rakétának felelnek meg.

Az amerikai kísérletet már jóval korábban betervezték, azaz nem közvetlen válasz a legújabb észak-koreai tesztre. Az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség (MDA) vasárnapi tájékoztatása szerint immár egymás után 15. alkalommal próbálták ki sikerrel a THAAD rendszert.

Ezekből az elhárító rakétaütegekből kettőt már Dél-Koreába telepítettek az északi fenyegetésre válaszul, és további négy telepítéséről is szó van.

(Borítóképünkön a megsemmisítő rakéta felbocsátása az alaszkai Kodiak-szigeten működő űrközpontból. Fotó: MTI/EPA/MDA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!