Ország-világ

2021.02.01. 22:35

Újra lobognak az LMBTQ-zászlók az amerikai nagykövetségeken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elrendelte: a külképviseletek tűzzék ki a sokszínűség zászlaját.

Az amerikai törvényhozás felsőháza egy hete hagyta jóvá Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését – a száztagú szenátusban 78-an támogatták. Joe Biden amerikai elnök külügyminisztere egy hét alatt máris bebizonyította, mire tekint prioritásként a jövőben: a Donald Trump-adminisztráció által hozott intézkedéseket eltörölve első intézkedéseivel a genderideológia híveinek keresi a kegyeit – írja a Magyar Nemzet.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter elrendelte, hogy az amerikai nagykövetségek világszerte tűzzék ki az LMBTQ-zászlókat, továbbá tudatta azt is: kinevez egy megbízottat, aki az LMBTQ-jogokért lesz felelős.

– Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok betölti azt a szerepet, amelyet be kell töltenie az LMBTQ-közösség jogainak támogatása és védelme érdekében – és ezt a szerepet a minisztérium is egyből magára ölti. A zászló felhúzása közvetlen módja annak, hogy kifejezzük szolidaritásunkat a közösség tagjaival

– nyilatkozta Blinken.

Joe Biden amerikai elnök már első hivatali napján felkarolta a genderideológiát, vagyis elrendelte, hogy küzdeni kell a szexuális beállítottságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés ellen. Rendeletet írt alá annak érdekében, hogy az iskolákban a gyerekek a saját maguk által választott nemüknek megfelelő mosdót használhassák és ennek megfelelően vegyenek részt a különböző sportokban is.

Törölte elődje, Donald Trump arra vonatkozó tilalmát, amely szerint transznemű személyek nem szolgálhatnak az Egyesült Államok hadseregében.

Az LMBTQ-aktivisták Biden külügyminiszterének bejelentésén ujjonghatnak, amellyel a külügyi bizottság egyértelműen jelzi, hogy szeretne eltávolodni a Trump-adminisztráció intézkedéseitől. Trump kormánya megtagadta, hogy az amerikai nagykövetségek külön engedély nélkül kitegyék az LMBTQ-zászlót júniusban, a Pride havában, vagyis az LMBTQ-felvonulások idején.

Nemcsak a nagykövetségek voltak mentesek az LMBTQ-zászlóktól, de a homoszexuálisok és a transzneműek jogaiért felelős megbízott pozíciója is üresen állt Trump kormányzása alatt.

Blinken szerint sürgősen be kell tölteni a posztot, amelyet még Barack Obama egykori elnök hozott létre. Blinken azt is kijelentette, hogy elutasítja a Elidegeníthetetlen Jogok Bizottságának, azaz annak a tanácsadó testületnek a munkáját, amelyet Mike Pompeo volt külügyminiszter állított fel. A testület – amelyet azzal a feladattal bíztak meg, hogy az emberi jogokat a természet törvényein keresztül nézze – elutasította a jogok bővítését, vagyis kizárta az LMBTQ-jogokat.

Az 58 éves, magyar származású felmenőkkel is bíró Antony Blinken az Egyesült Államok 71. külügyminisztere. Az amerikai diplomácia új irányítója Barack Obama egykori elnök kormányzatában nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter-helyettes volt.

Pályáját még Bill Clinton elnöksége idején kezdte a külügyminisztériumban, amely időszak során édesapja, a jelenleg 95 éves Donald Blinken Magyarországon volt amerikai nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!