egy hónap után

2021.08.04. 13:33

Újrakezdődtek az általános audienciák a Vatikánban

A katolikus egyház vezetője Libanon támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Vatikánváros, 2021. augusztus 4. Ferenc pápa (j) a hívekhez beszél heti általános audienciáján a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. augusztus 4-én. Ez az audiencia volt a katolikus egyházfő első hivatalos programja azóta, hogy július 4-én este tervezett műtétet hajtottak végre rajta divertikuláris vastagbélszűkület miatt. A katolikus egyház vezetője Libanon támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Riccardo De Luca

Ferenc pápa a műtétje után szerdán újrakezdte a vatikáni általános audienciákat, és Libanon támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget.

A katolikus egyház vezetője hangsúlyozta: konkrét gesztusokra, nem szavakra van szükség, mert sok helyi csalódott és fáradt, és a megélhetés reményét is elvesztette.

A bejrúti kikötőt letaroló robbanás után egy évvel Ferenc pápa megemlékezett az áldozatokról és családjaikról, a sérültekről, valamint azokról, akik a katasztrófa miatt elveszítették otthonukat vagy munkájukat. A robbanás mintegy kétszáz ember életét követelte, és dollármilliárdos károkat okozott.

A 84 éves egyházi vezető azt mondta: nagyon szeretné felkeresni Libanont, és imádkozik azért, hogy az ország újból a testvériesség és a béke jelképévé váljon a Közel-Keleten. Ferenc pápa korábban változásokat szabott libanoni látogatása feltételéül. Az országot belpolitikai és gazdasági válság sújtja.

Paul Gallagher érsek, a Vatikán külügyminisztere a múlt hónapban azt mondta, hogy a pápai látogatásra az év végén vagy a következő év elején kerülhet sor. Arra utalt, hogy a katolikus egyházfő akkor is felkeresné az országot, ha annak éppen nincs kormánya.

Ferenc pápa egyúttal sok sikert kívánt Emmanuel Macron francia elnöknek, aki több mint 350 millió dollár segélyt szeretne összegyűjteni Libanon számára donorkonferencián. A videokonferencián Joe Biden amerikai elnök, Heiko Maas német külügyminiszter, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Michel Aun libanoni elnök és a libanoni civil szféra képviselői is részt vesznek.

A szerdai audiencia volt a katolikus egyházfő első hivatalos programja azóta, hogy július 4-én este tervezett műtétet hajtottak végre rajta divertikuláris vastagbélszűkület miatt. A média képviselői szerint úgy tűnt, hogy a pápa jó egészségi állapotnak örvend.

Borítókép: Ferenc pápa a hívekhez beszél heti általános audienciáján a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. augusztus 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!