Durva incidens

2018.11.25. 21:05

Ukrán hadihajókra nyitott tüzet Oroszország a Kercsi-szorosnál

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott vasárnap a Kercsi-szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajóra, a támadás következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata.

Találat érte a két páncélozott tüzérségi kishajót, a harmadik – egy vontatóhajó – is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését. Az elnöki hivatalban a történteket agressziós cselekménynek minősítették – tájékoztatott Porosenko hivatalának sajtószolgálata. „Elítéljük a nemzetközi jog és az ENSZ tengerjogi egyezményének Oroszország általi súlyos megsértését, az ukrán felségvizek kisajátítására tett kísérleteket, valamint az ukrán hajók szabad mozgásának korlátozását. Oroszország agresszív cselekedeteit a nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie, és kemény választ kell rájuk adnia, beleértve újabb szankciók kiszabását” – áll az elnöki hivatal közleményében. A hivatal hozzáfűzte, hogy ennek elérése érdekében Porosenko elnök „közvetlen kapcsolatban van” az Európai Unió és a NATO vezetésével. Az elnök utasította továbbá a külügyminisztériumot, hogy tájékoztassa a G7 országokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait az orosz fél által az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban elkövetett „bűncselekményekről”, és kezdeményezze a kérdés áttekintését az ENSZ és az EBESZ keretein belül.

Ukrajna ENSZ-nagykövetén keresztül máris felhívással fordult az ENSZ BT-hez, hogy hívjon össze rendkívüli értekezletet, mivel Oroszország új frontot nyitott az Ukrajnával szemben folytatott agressziójában, kiélezve a helyzetet az Azovi-tengeren – írta Marjana Beca, nemrég észtországi nagykövetté kinevezett volt külügyi szóvivő. Az információt Irina Herascsenko parlamenti alelnök is megerősítette.

A nap folyamán már volt egy összetűzés

Vasárnap, mielőtt rálőttek és megszállták az ukrán hadihajókat, az egyik orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött közülük az egyiknek, a vontatóhajónak, amelynek ennek következtében megrongálódott a főhajtóműve, a korlátja, és elvesztette a mentőcsónakját. Személyi sérülés akkor még nem történt.

Az ukrán hadihajók a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. A haditengerészet közlése szerint a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. Kijev nyílt provokációnak és nemzetközi jogsértésnek minősítette a történteket.

Az ütközős incidens után nem sokkal az orosz FSZB krími határszolgálata a maga részéről azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket, állítólag veszélyes manővereket hajtottak végre, majd egy teherhajóval lezárta a Kercsi-szorost.

A kercsi híd, alatta a tengerszorost lezáró orosz teherhajóval
Fotó: Andrej Krylov / AFP PHOTO / Sputnik

Oroszország: Kijev szervezte meg a provokációt

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) szerint Ukrajna a felelős a Krím félsziget és Krasznodari terület közötti Kercsi-szorosban vasárnap történt incidensért. Az FSzB vasárnap esti közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a „provokációt” Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!