Járvány

2020.06.13. 14:27

Uniós pénzből gyártottak fake news tartalmat a szocialistáknak

Bejárta a médiát az a szocialisták által legyártott kamuvideó, amiben egy magát mentőstisztnek beállító nő hazugságokat és rágalmakat mondott az egészségügyről. Mint kiderült, a videót egy baloldali EP-képviselő brüsszeli munkatársa gyártotta le, így felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja is, ami miatt a kormány az Európai Csaláselleni Hivatalhoz fordul.

A Fidesz szerint a Magyar Szocialista Párt EP-képviselője Ujhelyi István nap mint nap aggódik a Magyarországnak járó európai uniós források szabályos felhasználása miatt – írja a V4NA hírügynökség.

Most azonban úgy tűnik, hogy ő maga nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel. Az elmúlt napokban ugyanis nyilvánosságra kerültek olyan információk, miszerint Ujhelyi egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt az, aki elkészítette az MSZP által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideót.

A Magyar Szocialista Párt már 2013-ban érintett volt egy videóhamisítási botrányban. Akkor fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a magyar kormánypártot. A botrány kirobbanása után az MSZP kommunikációs igazgatója és az álvideót publikáló magyar ellenzéki portál, a hvg.hu főszerkesztője is kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

A Fidesz szerint példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus járvány alatt ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, saját maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül egy olyan videót, amiben álhírek és rágalmak hangzanak el. A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportja így a botrány kivizsgálásának érdekében az Európai Parlament etikai kérdésekben illetékes Elnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!