Ország-világ

2021.01.21. 23:44

Uniós vezetők: fenn kell tartani a korlátozásokat a vírusmutációk visszaszorítása érdekében

A kormányfők szerint rendkívül fontos az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerése, továbbá az oltási kampányok felgyorsítása.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön.

Az állam-, illetve kormányfői EU-fórum munkáját irányító Michel kiemelte: az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása.

A tagállami vezetők rendkívül fontosnak nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták – közölte.

Von der Leyen: nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

A koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagállamok vezetőinek videókonferencia keretében tartott tanácskozása után, csütörtök este.

Felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a vírusmutációkról és azok elterjedtségéről több információra van szükség, ezért a vírus genomjának meghatározásával kapcsolatos vizsgálatok bevezetésére szólított fel.

Az elnök elmondta, hogy az oltások reményt adnak a járvány elleni küzdelemben, azonban az EU-ban koncentrálni kell az oltóanyagok gyorsabb kiszállítására és a már rendelkezésre álló készletek hatékony alkalmazására. Hangsúlyozta: az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságot biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!