Elhatárolódás

2018.01.17. 11:33

Utódjelöltje szerint sem európai Tudose akasztásos kijelentése

Már három nappal a jelölése előtt elhatárolódott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentésétől Viorica Dăncilă, a romániai kormánykoalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje.

Viorica Dancila, PSD's nomination for Prime Minister of Romania talks to the media as she leaves the party's headquarters in Bucharest on January 16, 2018. Romania's ruling Social Democrats on January 16, 2018 put forward European Parliament lawmaker Viorica Dancila to become prime minister, after power struggles within the party forced out the second premier in seven months. Assuming Dancila, 54, is approved by President Klaus Iohannis on January 17, 2018, she will also become the first woman to head the government of the European Union's second-poorest country after Bulgaria. / AFP PHOTO / George Calin

Viorica Dăncilănak a román Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti csoportja vezetői minőségében kiadott szombati közleményére a Maszol.ro portál figyelt fel szerdán. A román hírügynökségek által szombaton idézett közleményben a politikus úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának „szélsőséges élű” elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.

„Figyelmeztetem a miniszterelnököt, hogy figyeljen oda jobban és felelősebben a saját kijelentéseire” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: nem kell olyan témákat és megközelítéseket feléleszteni, amelyek az európai értékektől való elrugaszkodásként értelmezhetők.

Viorica Dăncilă hangsúlyozta: Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát. Ez valamennyi román párt és román intézmény álláspontja, tehát ez a kérdés megkerülhetetlen. „Éppen ezért nem szükséges szerencsétlen megfogalmazásokkal alátámasztani olyan valamit, amivel mindenki egyetért” – fogalmazott közleményében a szociáldemokrata politikus. Kijelentése szombaton szinte észrevétlen maradt, ugyanis Viorica Dăncilă nem tartozott a PSD befolyásos politikusai közé.

A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A kormányzó szociáldemokraták aznap nőszervezetük elnökét, Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelölték a miniszterelnöki tisztségre.

Borítókép: AFP / George Calin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!