háborús övezet

2017.12.22. 06:32

Váratlanul Afganisztánba látogatott az amerikai alelnök

Váratlanul Afganisztánba látogatott csütörtökön Mike Pence amerikai alelnök, hogy karácsony alkalmából találkozzon az ott szolgáló amerikai katonákkal, és hogy biztosítsa Asraf Gáni afgán elnököt a további amerikai támogatásról.

Pence a Kabul melletti bagrami légitámaszponton, egy hangárban beszédet mondott több száz amerikai katona előtt. Előtte járt az elnöki palotában. Gáni tájékoztatta őt arról, hogy a koalíciós erők az idén több tálib parancsnokot öltek meg, mint bármikor korábban.

Jelenleg egy 17 ezer fős nemzetközi kontingens szolgál Afganisztánban, ebből 15 ezer amerikai katona. Háromezer-nyolcszáz amerikait most az ősszel vezényeltek oda, miután Donald Trump amerikai elnök augusztusban bejelentette stratégiáját az afganisztáni helyzet rendezésére.

Pence a Kabulba tartó repülőúton újságíróknak azt mondta: az elnök a következő napokban fogja eldönteni, hogy további katonákat is vezényelnek-e Afganisztánba. A cél a tálibok visszaszorítása és tárgyalóasztalhoz kényszerítése, hogy békét lehessen kötni az évtizedek óta háborútól sújtott országban.

Pence alelnökként először járt háborús övezetben, ez volt eddigi hivatali idejében a legfontosabb külföldi út. Trump elnökként még nem járt háborús térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!