Illegális bevándorlás

2021.10.21. 22:53

Varsó az embercsempészek elleni közös fellépést javasolja Berlinnek

A lengyel határőrség csütörtökön közölte: Lengyelország tranzitországnak számít a migránsok szemében, elsősorban Németországba, illetve Franciaországba tartanak.

Az embercsempészek elleni közös lengyel-német fellépést javasolta a német hivatali kollégájának, Horst Seehofernek írt csütörtöki levelében Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

A Fehéroroszországnak a Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal közös határán fennálló helyzetet Kaminski az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimjének „kíméletlen és politikailag motivált tevékenységével” hozta összefüggésbe.

„Ez annak a hibrid háborúnak a része, amely Lengyelország és az Európai Unió ellen folyik Vlagyimir Putyin (orosz elnök) teljeskörű hozzájárulásával” – fogalmazott Kaminski.

Megköszönte Seehofernek a lengyel és a német rendvédelmi szervek együttműködésének megerősítésére tett ajánlatát. A német szövetségi belügyminiszter ugyanis az előző nap ismertetett levélben a közös járőrözés megerősítését javasolta Kaminskinek a német-lengyel határon.

Erre a javaslatra Kaminski konkrétan nem reagált, bár méltatta az évek óta már működő lengyel-német járőrök munkáját. Rámutatott viszont, hogy a 2015-ös évhez hasonlóan a migrációs válság ösztönzésében kulcsszerepet játszanak az embercsempészetet folytató szervezett bűnözőcsoportok.

„Meg vagyok győződve, hogy e szégyenletes mechanizmus ellen irányuló határozott támadás változtatni fog a közös határunkon fennálló helyzeten” – fogalmazott a lengyel miniszter.

Felajánlotta a lengyel rendőrség és a belügyi tárca által irányított titkosszolgálatok „teljes támogatását” az embercsempészbandák elleni harcban. A lengyel titkosszolgálatok információi szerint az embercsempészet sok szervezője legálisan tartózkodik Németország területén – tette hozzá Kaminski.

Készségét fejezte ki részletes lengyel nyomozati eredmények továbbítására a német félnek. Az együttműködést annak fényében is tartja fontosnak, hogy a migránsok többsége számára továbbra is éppen Németország számít célországnak.

Kaminski aláhúzta: Lengyelország támogatja a Lukasenka-rezsimmel szembeni szankciók bővítését, valamint a Fehéroroszországba illegális bevándorlókat szállító légitársaságok elleni szankciók kivetését is. Varsó Berlin fellépésére is számít a nemzetközi színtéren a visszafogadási és visszaküldési politika ügyében, és nyitott közös lépésekre ez ügyben – húzta alá a lengyel miniszter.

Azt is javasolta, hogy Lengyelország és Németország „közös, valódi segítséget nyújtsanak” Litvániának és Lettországnak a külső uniós határ védelmében.

A lengyel határőrség csütörtökön közölte: Lengyelország tranzitországnak számít a migránsok szemében, elsősorban Németországba, illetve Franciaországba tartanak. Az év eleje óta a lengyel-fehérororsz és a lengyel-litván határ közelében 337 embercsempészt vettek őrizetbe, további több mint száz ilyen személyt a lengyel-német határnál fogtak el. Sokan közülük németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!