Hungary helps

2018.04.22. 08:00

Ma vetítik az iraki magyar segítségnyújtásról forgatott filmet

Az északi-iraki Erbílben magyar segítséggel felépült iskola avatóját is bemutatja az Övék a mennyek országa dokumentumfilm-sorozat harmadik, Hungary Helps - Magyarország segít című része, amely vasárnap este lesz látható a Duna Televízió műsorán.

Iraqi Christians attend a Christmas Eve service at the church of Mart Shmoni, the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq, on December 24, 2017. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED

A filmet készítő Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője felidézte, hogy tavaly májusban forgattak filmet Irakban először az üldözött keresztényekről, az ő mindennapjaikról, majd később a kopt keresztények életéről készítettek filmet.

Az első film bemutatta azt az iraki segítségnyújtásról szóló egyezmény aláírását, amelynek következtében elindulhatott az erbíli iskola építése, így a mostani filmben már többek között a felépült iskoláról és annak megnyitójáról forgathatott a stáb.

„Az üldözött keresztényeknél is nagyon fontos szempont, hogy ne szóródjanak szét a világban, hanem a saját szülőföldjükön maradjanak. Magyarország ebben támogatta őket úgy, hogy az egyik legfontosabb dologban, az oktatásban próbál az Iszlám Állam által elüldözött családoknak segíteni. A magyar kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia felhívására a hívők is adományaikkal támogatták az erbíli katolikus iskola felépítését” – hangsúlyozta a főszerkesztő. Az iskolát tavaly Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át, Siklósi Beatrix és Marossy Géza operatőr a kormánydelegáció segítségével forgathatott Irakban.

Siklósi Beatrix azt is kiemelte, hogy a kormány és az adományozók nemcsak az iskolaépítésben nyújtottak segítséget, hanem az egyik teljesen romba döntött város, Teleszkof újjáépítésében is közreműködnek a Magyarország Segít (Hungary Helps) program keretében, amelynek célja, hogy a rászorulókat helyben, a saját szülőföldjükön támogassa. „Már több mint 6000 ember tért vissza Teleszkofba, ahol kezd beindulni az élet, ez többek között a magyaroknak köszönhető” – hangsúlyozta. Hozzátette, mindezeken felül a kormány gyógyszerekkel is támogatja az erbíli Szent József-klinikát.

A stáb az iskola átadóján túl Jordániában is forgatott, ott az üldözött, de Jordánia által befogadott keresztény családokkal készítettek interjúkat. A filmben megszólal a Jordan Caritas vezetője, Wael Suleiman is, aki elmondja, hogyan próbálják az otthonaikból évekkel ezelőtt elűzött, de oda visszatérni akaró embereket segíteni: azon túl, hogy munkát adnak nekik, mentálisan is kiemelten támogatják őket, hiszen ezek az emberek nagyon rossz állapotban, folyamatos életveszélyben menekültek el hazájukból.

„Ez a film köszönetnyilvánítás is azoknak, akik saját adományaikkal támogatták az üldözött keresztényeket Irakban, Jordániában, hiszen a személyes adományok nagyon komolyan közrejátszottak abban, hogy ezek az intézmények megépüljenek és az elpusztított városokban újra elinduljon az élet”

- emelte ki.

Siklósi Beatrix azt is elmondta, hogy a tervek szerint a stáb pénteken újra forgatni indul, ezúttal Szíriába, az ottani keresztény vallási vezetők meghívására. Az ott forgatott film lesz a sorozat negyedik, egyelőre utolsó része.

A Hungary Helps – Magyarország segít című 26 perces filmet vasárnap 21 óra 25 perckor vetítik a Duna Televízióban, később pedig a mediaklikk.hu oldalon online is elérhető lesz.

Borítóképünkön erbíli keresztények a karácsonyi istentiszteleten

Forrás: AFP / Safin Hamed

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!