nem tudták megmenteni

2017.12.17. 20:29

Véralvadási zavarral kezelték a hármas ikreket szülő édesanyát

A szülést követően fellépő HELLP szindróma súlyos vérzéses szövődményével, véralvadási zavarral kezelték azt a hajdúszoboszlói édesanyát, aki december 15-én elhunyt, miután hármas ikreknek adott életet Debrecenben – írja vasárnapi közleményében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája.

A közlés szerint a kismama veszélyeztetett terhességgel a 26. héttől feküdt a klinikán lombik eljárásban fogant hármas ikerterhességgel. A 32. hétre súlyosbodó „anyai betegség” miatt orvosai december 15-én, pénteken császármetszést hajtottak végre, a három magzat, két kislány és egy fiú, jó állapotban, 1300 és 1600 gramm közötti súllyal született – hangsúlyozzák a közleményben.

A szülést követően az édesanya állapotát átmenetileg sikerült stabilizálni a szülőszoba műtőjében, de néhány órával később nehézlégzéses és mellkasi tünetekkel járó hirtelen rosszullét lépett fel nála, és leállt a keringése is – írják, hozzátéve, hogy a klinikai központ munkatársai, a hozzájuk csatlakozó FőnixMed resuscitációs teammel közösen, azonnal megkezdték az újraélesztést, és a keringést átmenetileg sikerült is újraindítaniuk, ám a további 50 perces komplex szakszerű ellátás ellenére nem tudták megmenteni a kismamát.

Az újraélesztést végző klinikai szakemberek több órán keresztül küzdöttek az édesanya életéért, megmentéséért mindent megtettek – hangsúlyozzák.

A közlemény kitér arra is, hogy az ikrek jelenleg is az újszülött osztályon vannak, egészségesek, ellátásukhoz, annak megszervezéséhez a Debreceni Egyetem klinikája minden lehetséges segítséget megad. Az eset mélyen megrendítette a klinika dolgozóit is, a körülmények és az okok tisztázása a kormányrendelet szerinti közigazgatási hatósági eljárás keretében történik – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!