Polgárdi

2017.12.29. 17:06

Viharkárok miatt nem lesz tanítás az új év kezdetén

Nem kezdődik meg a tanítás január első hetében a polgárdi általános iskolában, amelynek tetőszerkezetét megrongálta a viharos erejű szél – közölte a település független polgármestere.

Polgárdi, 2017. december 29. Eltakarítják a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola tornaterme tetõborításának darabjait, amelyeket letépett a szél 2017. december 29-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mónus Márton

A tankerülettel egyeztetve az iskolavezetés úgy döntött, hogy január 3-5. között rendkívüli oktatási szünetet rendelnek el – közölte Nyikos László az MTI-vel.

A polgárdi általános iskolában az oktatás három épületben zajlik,

a vihar a tornacsarnokban és az azzal egybeépült iskolarészben okozott több tíz millió forintos, egyes becslések szerint a százmilliós nagyságrendet is elérő károkat

- mondta.

A polgármester közölte, az iskola 400 tanulója közül 160 diák elhelyezését kell megoldani csaknem egy hónapra, amíg helyreállítják az épületet. Ezt helyben, átcsoportosításokkal és a környező egyházi intézmények által felajánlott közösségi terekben tudják megvalósítani.

A nagyobb problémát Nyikos László szerint a tornacsarnok helyzete jelenti. Ez a település egyetlen sportcsarnoka, a diákok mindennapos testnevelése mellett itt zajlik a városi sportélet, itt készül fel az asztalitenisz- és a labdarúgócsapat is, és egyelőre kérdéses, mikor lesz újra használható az épület.

A Klebelsberg Központ az MTI-vel azt közölte: a viharban a tornaterem teteje súlyosan megrongálódott, az épület teljesen beázott, és a szomszédos iskolaépület tetőszerkezete is komolyan megsérült.

Mint írták, a szakemberek áramtalanították az intézményt, és jelenleg is dolgoznak a balesetveszélyessé vált szerkezeti elemek megerősítésén, illetve az elektromos hálózat szakaszolásán, hogy a fűtést be lehessen indítani.

Megerősítették, hogy az iskolában január első hetére rendkívüli szünetet rendelt el az intézményvezető, de ha a szülők igénylik, a tankerületi központ és az iskola ez idő alatt is biztosítja a tanulók felügyeletét.

A szakemberek a hétvégén is folyamatosan dolgoznak az épület helyreállításán. A közleményben kiemelték, a fenntartó a polgárdi és a székesfehérvári önkormányzattal együttműködve mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabb biztonságos körülmények közt újraindulhasson a tanítás az intézményben.

Az iskola honlapján Kárpátiné Frank Éva Lilla iskolaigazgató közölte: a tanítási szünet idejére, igény esetén, az iskola egyik sértetlenül maradt épületében 6.30 és 17 óra között felügyeletet biztosítanak a diákoknak, a kiesett tanítási napokat a tanév második félévében szombatonként pótolják majd.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András (Fidesz) a közösségi oldalán jelentette be, hogy a város legalább ötmillió forinttal támogatja a megsérült iskolaépület helyreállítását.

Fejér megyében Polgárdi mellett Gánton és Székesfehérváron is komoly károkat okozott a vihar. Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: csütörtök este Gánton egy családi házra dőlt egy húszméteres fenyőfa.

A szóvivő közölte: péntek reggel az erős szél kettétörte a székesfehérvári Városház téren felállított karácsonyfát, amely az adventi díszletekre dőlt. A székesfehérvári önkormányzat tájékoztatása szerint a kidőlt 18 méteres fenyőfa összetörte a kisvonatot tároló házikót, és megrongálta a díszleteket is. A katasztrófavédelem és a helyi városgondnokság által feldarabolt fát szociális tűzifaként hasznosítják – tették hozzá.

Borítókép: Eltakarítják a Polgárdi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornaterme tetőborításának darabjait, amelyeket letépett a szél 2017. december 29-én.

MTI Fotó / Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!