Ország-világ

2020.07.19. 17:13

Világszerte nagyon erős a járvány terjedése

Afrikában meghaladta a hétszázezret az új koronavírussal fertőzöttek száma, míg Hongkongban ismét korlátozásokat vezetnek be.

Peking, 2020. június 24. Koronavírustesztet végeznek több emberen egy ideiglenesen felállított tesztállomáson Pekingben 2020. június 24-én. Majdnem három millió embert teszteltek koronavírusra Kína fõvárosában, miután egy nagybani piachoz köthetõ járványgócot azonosítottak. MTI/EPA/Roman Pilipej

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Roman Pilipej

Afrikában vasárnap reggel 701 573 igazolt fertőzöttet tartottak nyilván – jelentette be az Addisz Abeba-i székhelyű Afrikai Betegségellenőrző és Járványmegelőző Központ (Africa CDC).

A Covid-19 betegségben, illetve szövődményieben elhunytak száma a kontinensen 14 947

- közölték.

Afrikában a legtöbb fertőzöttet a Dél-afrikai Köztársaságból jelentették, több mint 350 ezret, így az 57 milliós lélekszámú ország felkerült az Egyesült Államok, Brazília, India és Oroszország után az ötödik helyre a fertőzöttek számát tekintve. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a halálesetek száma 4948.

Ghánából 488 új fertőzöttet jelentettek szombaton, így az egészségügyi szolgálat szerint a fertőzöttek száma 27 060. A halálesetek száma 125.

A központ adatai szerint az igazolt fertőzöttek közül eddig 369 120 beteg gyógyult meg.

A térségeket tekintve Afrika déli részén tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet, utána a kontinens északi része következik, a legkevésbé érintett Kelet- és Közép-Afrika.

Hongkongban ismét korlátozásokat vezetnek be

Ismét megkongatták a vészharangot és korlátozásokat vezettek be a hongkongi hatóságok vasárnap, miután az utóbbi két hétben több mint 500 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak.

Carrie Lam kormányzó „kritikusnak” írta le a helyzetet, amelyet egyelőre nem tudnak ellenőrzés alá vonni. Az utóbbi 24 órában 108 új esetről érkezett hír, ami újabb rekordot jelent a statisztikában.

A kormányzó közölte: a járvány megfékezése érdekében kötelezővé teszik a maszkviselést, és távmunkába helyeznek át minden olyan állami alkalmazottat, akinek nem feltétlenül szükséges bejárni a munkahelyére. A kórházi kapacitások megerősítésére további kétezer karanténágyat alakítanak ki.

Múlt héten már bezárták az edzőtermeket, az éjszakai szórakozóhelyeket, bárokat és az üzleteket.

Kína különleges közigazgatási területén június végén egy ideig egyetlen fertőzést sem regisztráltak.

Január óta 1886 koronavírusos esetet tartanak számon, és tizenkét halálesetet kötnek a fertőzés szövődményeihez.

Kínában vasárnap 16 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, többségüket az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyén, Ürümcsiben. A várost pénteken vesztegzár alá helyezték, miután az elmúlt napokban több új, belföldön megfertőződött koronavírusos beteget azonosítottak.

Indiában vasárnapra 543 új koronavírus okozta halálesetet és 38 902 új fertőzöttet jelentettek az elmúlt 24 órából.

Így a halálos áldozatok száma 26 813-ra, a koronavírussal diagnosztizáltaké pedig 1 077 618-ra emelkedett a világ második legnépesebb országában.

A Fülöp-szigeteken egy nap alatt 2241 új esetet jelentettek,

a fertőzöttek száma 67 456-ra emelkedett – közölte az egészségügy-minisztérium. A tárca adatai szerint a betegségből 22 467-en gyógyultak meg. Az új halálesetek száma 58, a betegségbe 1831-en haltak bele.

Afganisztánban 174 új fertőzöttet regisztráltak, így a fertőzöttek száma 35 463-ra nőtt az egészségügy-minisztérium adatai szerint. Az elmúlt napban 633 tesztet végeztek el, ebből 174 lett pozitív az ország 34 tartományából 16-ban.

Tokióban január óta először vehettek részt vasárnap nézők szumómérkőzésen, annak ellenére, hogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma. A 11 000 férőhelyes stadionba mintegy 2500 nézőt engedtek be, maszkban. A japán fővárosban vasárnap mintegy 190 új fertőzöttet jelentettek.

A távol-keleti szigetországban a szülők valósággal ölre mennek a gyermeknapernyőkért. A nagy melegben a napernyő nemcsak a napsugárzástól védi a maszk alatt amúgy is izzadó, iskolába tartó gyermekeket, de segít a távolságtartásban is.

A chilei egészségügy-minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint 98 új halálesettel és 2185 új fertőzöttel 8445-re nőtt a halálos áldozatok, illetve 328 846-ra a fertőzöttek száma.

Brazíliában 921 halálesetet jelentettek az elmúlt napban, 78 722-re nőtt a Covid-19-járvány halálos áldozatainak a száma. Az új fertőzöttek száma 28 532, így 2 074 860-ra emelkedett a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírussal diagnosztizáltak száma.

A közép-kínai Vuhanban decemberben kezdődött járványnak, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) márciusban nyilvánított világjárványnak, immár 14,3 millió fertőzöttje és 602 ezer halálos áldozata van világszerte. A WHO közlése szerint szombaton ismét rekordot döntött a napi új fertőzések száma (259 848).

Borítókép: Koronavírustesztet végeznek több emberen egy ideiglenesen felállított tesztállomáson Pekingben 2020. június 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!