Járvány

2020.06.03. 12:41

Szijjártó: fel kell oldani a beruházások állami támogatását gátló uniós korlátozást (videó)

Videokonferencia keretében tárgyalt Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Svédország, Finnország, Norvégia, Izland, Dánia, Észtország, Lettország és Litvánia külügyminisztereivel Szijjártó Péter szerdán.

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

Fotó: BORSOS MATYAS

A három balti és az öt észak-európai ország, valamint a visegrádi négyek másik három tagországának képviselőivel folytatott tanácskozáson a koronavírus-járvány okozta világválság hatásait mérlegelték – tájékoztatott a magyar közösségi oldalán a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, hogy a gazdaság szempontjából – nemcsak hazai, hanem európai szinten is – a munkahelyek megvédésére és az új munkahelyek létrehozására kell koncentrálni.

„Itt lenne az ideje annak, hogy az EU feloldja a beruházások állami támogatására vonatkozó korlátozásokat. Meg kellene engedni a tagállamoknak, hogy saját költségvetési forrásaikból beruházásokat finanszírozzanak. Hiszen munkahely csak beruházásból lesz”

- hangsúlyozta a Szijjártó Péter.

Emlékeztetett, az EU most 800 ezer euróig engedi a támogatások odaítélését a kormányoknak. Ezt a magyar kormány ki is használja, 806 magyar vállalatot támogat körülbelül 170 milliárd forinttal – tette hozzá, megjegyezve, hogy a 800 ezer eurós korlátozást év végéig fel kellene függeszteni annak érdekében, hogy a tagállamok szabadon támogathassák a munkahelyteremtő beruházásokat.

A külügyminiszter tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

A miniszter elmondta, szó volt arról is, hogy az elmúlt hónapok világossá tették: Európa ki volt szolgáltatva stratégiai kérdésekben, például az egészségügyi eszközök beszerzése területén. Ezzel összefüggésben arra figyelmeztette kollégáit, hogy Kína kapcsán el kell kerülni a kettős mércét és „egy olyan európai Kína-politikát, amelyben a nagy országok lennének a haszonélvezői az együttműködésnek, a kis országok pedig fizetnék az árát”. Pragmatikus és kölcsönös együttműködésre kell törekedni az Európai Unió és Kína között – tette hozzá Szijjártó Péter.

A magyar politikus a jogállamisági kérdések kapcsán rámutatott, hogy az elmúlt hónapok során a sajtó és számos európai ország képviselője is álhíreket és hazugságokat terjesztettek Magyarországról. Itt lenne az ideje a bocsánatkérésnek – emlékeztetett, hozzátéve, hogy „nem vagyunk naivak, ezek a bocsánatkérések nyilvánvalóan nem fognak megtörténni, de minket nem is az érdekel, hogy miként vélekednek rólunk külföldön, hanem hogy mit gondolnak a magyar emberek, és mit várnak el tőlünk – mi ennek megfelelően alakítjuk a kormányzati politikánkat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!