a vita vége

2020.07.13. 22:12

Visszakapta templomát az egykori indiai uralkodódinasztia

1991 után ismét a Travankúr család lehet a gondnoka a világ egyik leggazdagabb templomának.

Visszaadta az indiai legfelsőbb bíróság a világ egyik leggazdagabb templomának. a Srí Padmanábhaszvámi templomnak a gondnokságát az egykori uralkadódinasztiának, a Travankúr családnak.

Amikor a dél-indiai Kerala szövetségi államban lévő Tiruvanantanpuramban található több százéves hatalmas hindu templom egyik boltozatos termét kinyitották, zsáknyi gyémántra, több tonna aranypénzre és ékszerekre leltek, a kincs értékét több mint 20 milliárd dollárra becsülték. Abban az évben a keralai legfelsőbb bíróság egy állami petíció nyomán úgy döntött, hogy az uralkodócsaládnak le kell mondania a templom gondnokságáról, mivel 1991-ben meghalt a családfő, az utolsó travankúri maharadzsa.

Az indiai legfelsőbb bíróság azonban hétfőn megváltoztatta a döntést, helyet adva a Travankúr család fellebbezésének. „A halál nincs hatással az Istenség Travankúr család általi gondozásának” – mondta ki ítéletében az illetékes bíró.

Indiában számos hindu templom vagyona rúg több milliárd dollárra, mivel a hívők aranyat és más értékes tárgyakat ajándékoznak a vallási és spirituális intézményeknek, amelyek iskolákat, kórházakat működtetnek.

A legfelső bíróság közölte, hogy az uralkodócsalád létrehoz egy új bizottságot, amely a hétszintes, gazdagon díszített templom irányításáért felel, és ennek a testületnek lesz joga dönteni arról, mire fordítják a templom vagyonát, közte azokat a kincseket, amelyeket a még eddig ki nem nyitott másik terem rejt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!