Ország-világ

2021.07.27. 13:39

Itt a vörös kód – vizet is osztanak a nagyobb állomásokon

Ismét életbe lépett a vörös kód a hőség miatt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden

Ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án. A hõségriasztás ideje alatt vizet osztanak a budapesti fõpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az Emmi az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadót figyelembe véve július 27-e 8 órától július 29-e 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést. A speciális eljárásrend idején a hajléktalanellátásban az élet védelme az első – áll a közleményben.

A vörös kódnak két fontos célja van, egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást – tudatta a minisztérium.

Nagyon fontos, hogy

ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni

– írta a tárca.

Az állomásokon ivóvizet kínálnak az utasoknak

Ásványvizet biztosít utasainak keddtől a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon a MÁV-Start a hőségriasztás ideje alatt – közölte a Mávinform.

Mint írták,

Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, továbbá a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a siófoki, a fonyódi, a tapolcai, a veszprémi, a zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja, addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi. A MÁV-Start emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

Tudatták azt is, hogy

a Volánbusz az autóbusz-állomások területén kínál az utasoknak ivóvizet.

Ezen felül a Volánbusz 31 Celsius-fok feletti nappali hőmérséklet esetén munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmat lebonyolító buszpályaudvarokon – Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposvárott, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen – ásványvizet oszt.

A tartós hőség miatt hétfő déltől péntek éjfélig hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Borítókép: ásványvizet ad egy utasnak a MÁV-START munkatársa a Keleti pályaudvaron 2021. július 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!