nyomozás

2019.02.06. 10:56

Vizsgálat indul Törökországban nyolc rendőrtiszt ellen egy egyiptomi állampolgár deportálása miatt

Egyelőre felfüggesztették őket.

Vizsgálatot indítottak Törökországban nyolc rendőrtiszt ellen egy egyiptomi állampolgár deportálása miatt, akire a hazájában akár halálos ítélet is várhat – jelentették hírügynökségek hatósági forrásokra hivatkozva szerdán.

A tiszteket, akik az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér útlevélvizsgálatánál dolgoznak, a vizsgálat idejére felfüggesztették posztjukról.

Mohamed Abdel-Háfizt, akit Egyiptomban azzal vádolnak, hogy a betiltott Muszlim Testvériség tagja, 2017-ben a távollétében halálra ítélték, mert a bíróság bűnösnek találta Hisám Barakát egyiptomi főügyész két évvel korábbi meggyilkolásában.

Abdel-Háfizra az egyiptomi törvények értelmében vélhetően új per vár.

Barakát volt 2013 óta a legmagasabb rangú köztisztviselő, akivel iszlamisták végeztek.

2013-ban az egyiptomi hadsereg elmozdította a Muszlim Testvériséghez tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt, a szervezetet pedig néhány hónap múlva betiltották az arab országban.

Murszi megbuktatása után nem sokkal Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg volt parancsnoka került hatalomra, aki nemrég megkezdte második mandátumát. Hivatali ideje alatt a Muszlim Testvériség tagjainak és híveinek ezreit gyűjtötték be az 1928-ban alapított iszlamista csoport ellen valaha végrehajtott legkeményebb leszámolásban.

Az ellenzéki hangok elhallgattatását célzó kampány a liberális ellenzék aktivistáit sem kímélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!