Ország-világ

2021.06.25. 14:56

Von der Leyen: Tízmillió érv van a magyar EU-tagság mellett

Érzelmektől fűtött vita zajlott a pedofília elleni törvényről Brüsszelben.

Péntek délután véget ért az állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. Az ülést elnöklő Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pedofília elleni magyar törvényt is vitára bocsátotta csütörtök este. Orbán Viktor az értekezletre érkezve arról nyilatkozott: ő maga kész kritikus kollégái rendelkezésére állni, hiszen szó sincs homoszexuálisokra vonatkozó törvényről.

– A törvényünk a gyermekek neveléséről szól – mondta. A liberális holland miniszterelnök, Mark Rutte viszont annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben Magyarország nem vonja vissza a törvényt, akár el is hagyhatja az uniót – írja a Magyar Nemzet.

Az EU-intézmények vezetői a csúcstalálkozót követő brüsszeli sajtótájékoztatójukon beszéltek a magyarügyről, Ursula von der Leyen kifejezetten reagált is Rutte fenyegetésére. Mint azt az Európai Bizottság elnöke mondta,

a magyar EU-tagságnak pontosan tízmillió oka van, hiszen közel ennyien élnek Magyarországon.

Mindazonáltal Von der Leyen is kritikus volt a törvénnyel kapcsolatosan, emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság a héten levelet küldött a magyar kormánynak a jogszabállyal kapcsolatos jogi aggályokról. Szerinte az ülésen több országvezető kifejezte, hogy a törvény elfogadása nem fér össze az uniós értékekkel. Charles Michel ennek margóján egyenesen azt mondta:

a tagállamoknak bizony el kell fogadniuk a közösségi jog, valamint európai értékek elsőbbségét.

A belga politikus szerint a magyar törvényről szóló vita nagyon sokszor érzelmektől fűtött volt.

António Costa portugál miniszterelnök, a július elsejével véget érő portugál EU-elnökség vezetője is Rutte oldalára állt: az uniós tagság szerinte is az alapértékek elfogadásától függ. A baloldali politikus az intézményi tájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a héten az Általános Ügyek Tanácsában tartottak meghallgatást a magyar és lengyel jogállamisági eljárásokban.

A csúcstalálkozón diplomáciai források szerint

Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is egyértelműen a magyar álláspont mellett érvelt.

Az országvezetők közül összesen tizenheten a csúcsértekezlet előtt megfogalmazott nyílt levélben álltak ki az LMBTQ-közösség mellett. A dokumentum is látványos földrajzi töredezettségről árulkodik: a visegrádi országok, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia és Litvánia országvezetője sem jegyezte a levelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!