Fegyverkezés

2019.08.28. 06:42

Washington légvédelmi rakétákat ad el Japánnak

Az Egyesült Államok 3,3 milliárd dollár (csaknem ezer milliárd forint) értékben ballisztikus rakéták elleni légvédelmi rakétákat ad el Japánnak.

A Pentagon keddi közlése szerint az amerikai kormányzat már jóvá is hagyta a fegyverüzletet, amelynek keretében Washington távol-keleti szövetségese a Raytheon hadiipari cég gyártotta 73 darab SM-3 Block IIA típusú rakétát vesz.

Japán veszélyeztetve érzi biztonságát Észak-Korea miatt, mivel a phenjani rezsim folyamatosan bővítette és fejlesztette fegyverarzenálját. A kommunista ország az utóbbi hetekben hét alkalommal hajtott végre rakétatesztet. Ezek közül legalább egy olyan lövedék volt, amelynek hatótávolsága elég lett volna ahhoz, hogy elérje Japánt.

A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Phenjan új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt szombaton az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások felújítása esetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!