Panaszáradat

2022.03.31. 11:43

A Messengerből gyűjthettek adatokat a baloldal sms-kampányához

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta, a kapott üzenetek semmilyen szabálynak nem felelnek meg.

Több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a baloldal által indított sms-kampány miatt – mondta el Péterfalvi Attila a Kossuth rádió Krónika című műsorában csütörtökön. A NAIH elnöke úgy fogalmazott,

azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő.

Péterfalvi Attila elmondta,

„semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet, ráadásul olyan panaszokat is kaptunk, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ.

Nagy valószínűséggel az adatkezelés mögött nem a nyilvános telefonkönyv adatállománya áll” – tette hozzá.

Mint azt korábban a Magyar Nemzet is megírta, a DatAdat – amely a baloldal sms-kampánya mögött állhat – egy Bajnai Gordon és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által működtetett adatgyűjtő cég, amiről nemrégiben az Index írta meg, hogy offshore háttérrel rendelkezhet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR előírásainak való megfelelést. 

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!