Barcelonai gázolás

2017.08.21. 21:48

A keresett imám meghalt az alcanari házrobbanásban 

Meghalt a múlt szerdai alcanari házrobbanásban a korábban eltűntként számon tartott Abdelbak esz-Szatti imám, akit azzal gyanúsítottak, hogy radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait – jelentette a katalán rendőrség hétfőn megerősítve korábbi feltételezéseket.

A nyomozók szerint a dzsihadisták – akik csütörtökön gázolásos merényleteket követtek el – állítólag gázpalackokkal is akartak robbantani, de kísérletezésük balul sült el, és véletlenül felrobbantották az általuk bérelt házat.

A rendőrség szerint a támadásokat egy 12 fős dzsihadista sejt szervezte meg, amelynek tagjait sikerült azonosítani, illetve lelőni vagy őrizetbe venni. Ennek ellenére a műveletet folytatják, nemzetközi szinten is – tette hozzá a rendőrség.

Mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket – mondta Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök. A 15 ember életét követelő barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős terrorsejt négy tagját vették őrizetbe, nyolcan viszont halottak: ötükkel a rendőrség végzett Cambrilsban, ketten pedig, köztük az imám, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon a Subirats nevű településen.

A katalán rendőrfőnök elmondta: Abujakub, mielőtt végeztek volna vele, azt kiáltotta, „Allahu Akbar!” (Isten a leghatalmasabb). Testén egy nem valódi robbanóövet viselt, amelyet a tűzszerészek robot segítségével távolítottak el. Táskájában ugyanakkor valódi késeket találtak, ezeket most rendőrségi szakértők vizsgálják – tette hozzá Trapero.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!