Állás

2017.09.22. 15:48

Tízmilliárddal megtámogatott hazai munkahelyteremtés

A KSH legfrissebb adatai szerint minden korosztályban több a foglalkoztatott, a munkavállalók száma átlépte a 4,4 millió főt.

2010 óta 724 ezerrel nőtt a munkába álló emberek száma.

Jelentősen, 62 ezer fővel növekedett egy év alatt a foglalkoztatottak száma, emellett 4,2 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, a kedvező adatoknak köszönhetően pedig Magyarországon mérték a negyedik legalacsonyabb munkanélküliséget az Európai Unió­ban. A május–júliusi időszakban 193 ezerre csökkent az állástalanok száma. A 2010-es kormányváltás óta így 724 ezerrel nőtt a munkába állók száma, a növekedés döntő része pedig a magyar versenyszférában következett be.

A kormány 2015-ben indította el a 25 év alatti munkanélküliek foglalkoztathatóságát segítő Ifjúsági Garancia Programot, ahová az ország hat régiójában jelentkezhettek az állást kereső fiatalok. Erre a célra a kormány az Európai Uniótól 2017 végéig a 4 leghátrányosabb helyzetű régió – Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl – 15 milliárd forintot kapott, ehhez az összeghez még 200 milliárd forintot tett hozzá, hogy 2020-ig minden régióban működhessen a program.

A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdetett meg a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására. A pénzből 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre, és további mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatják.

Emellett a kormány jövőre további 8 százalékkal akarja növelni a minimálbéreket és 12 százalékkal a szakmunkás-minimálbéreket.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Borítókép: Kiselev Andrey Valerevich / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!