PR-cikkek

2017.04.06. 12:09

Rivaldafény

Egy előadás az elmúlásról, rengeteg humorral és fájdalommal. Egy vidéki kisváros helyi kultúrházában miután befejeződik az „Örökzöld” nevezetű amatőr dalárda jubileumi koncertje, a kórus tagjai a koncert megünneplésére készülődnek.

(X)

A tagok már mind elmúltak hetven évesek. A legidősebb kilencven. Önfeledt boldogsággal ünneplik magukat, pezsgőt bontanak és falják a kolbászt. Élvezik a perceket, és még tudnak álmodozni miközben már minden nap ajándék. Nyikolaj Koljada a legismertebb kortárs orosz drámaíró darabja a Rivaldafény azaz a Chanel-lány öt öregasszonyról szól, akik a nyugdíj és a halál között kapaszkodnak az életbe. - Először nagyon megörültem annak, hogy igazán remek szerepeket oszthatok ki a színésznők között. Aztán miután elolvastam Kozma András fordítását, rájöttem, hogy itt, ebben az életkorban a nemek nem számítanak. Éppen ezért gondoltam, hogy férfiak játsszák az asszonyok szerepét. Az is a nemcsere mellett voksolt, hogy egy kisrealista előadást képzeltem. A naturalista játékmódot szeretném, ha még egy centivel meg tudnánk emelni-mondja Bérczes László rendező. Az előadás legérdekesebb része, amikor az öregasszonyok önfeledt ünnepsége közben megjelenik a fiatal srác és vele egy lány aki meg akarja újítani a kórust. -Ami legjobban izgatott az az, hogy évezredek óta, hogyan történik a generációváltás. A fiatal fiú és a Chanel-lány szeretné megújítani azt a kórust, amelyik örül, hogy él. Az asszonyok szeretnének túlélni, amihez erőt ad nekik a dalárda. Tulajdonképpen az utolsó kapaszkodójuk veszik el a megújulással- tette hozzá a rendező. Nyikolja Koljada darabja egyfajta Cseresznyéskert probléma.

Bérczes László azt mondja: itt kell lennie egy olyan pillanatnak, amikor az idős megérti, hogy a helye már a Rivaldafényen túl van és a fiatal is rájön, mit képviselnek az idősek. Az öreg nyújtja a kezét, a fiatal megérinti és ennyi. Ez darab egy igazi tragikomédia. Ami egyszerre mulatságos és tragikus. Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező ismét egy olyan előadást hoz, ami az élet apró titkait mutatja meg. Az elmúlásét, a kezdetét, azt, hogyan lehet méltósággal a függöny mögé kerülni és alázattal a Rivaldafénybe. Természetesen mindezt rengeteg humorral és fájdalommal teszi. A Rivaldafény asszonyai: Kovács Zsolt, Hunyadkürty György, Sarkadi Kiss János, Kalmár Tamás és vendégként Köles Ferenc látható. A fiatalságot Szvetnyik Kata és a Kaposvári Egyetem színészhallgatója Törő Gergely képviseli. A lélekkel teli darab arra sarkall, hogy szembenézzünk a korral, az elmúlással. A Rivaldafény bemutatója pénteken lesz a nagyszínpadon.

Ezek is érdekelhetik