hirdetés

2017.09.06. 09:18

A hős Zrínyiék szelleme is ott lesz a Szigetváron

A „Zrínyi 1566” történelmi rockmusicalt is láthatja a közönség a szigetvári Zrínyi Napokon. A többi között a 160 szereplőt felvonultató nagyszabású rockmusicalt, Moravetz Levente darabját, autentikus környezetben a várnál játsszák el.

x

Már több történelmi darabbal is büszkélkedhet Moravetz Levente. A színész, rendező Zrínyi Miklós születésének 500. évfordulójának tiszteletére készítette el a „Zrínyi 1566” rock-musicalt. A történelmi eseményekre építő előadás a szigetvári hősöket mutatja be, mikor 1566-ban védték a várat a Bécs ellen vonuló Szulejmántól, majd az utolsónak maradt 300 ember kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt.

– Egy különleges inspiráció volt. Én hiszem Istent és valahogy azt mondta odaföntről, hogy ezt csináld meg becsülettel, belátásod szerint – emlékszik vissza a kezdetekre Moravetz Levente.

Az akkori eseményeket érzelmekre hatóan és lendületesen bemutató giga produkciónak a valós történelem adja a témáját. Mindezt fantasztikus dalokkal és pazar szereposztással megfűszerezve. – Ez életem legnagyszabásúbb előadása – hangsúlyozta Moravetz Levente.

Az ország minden pontjáról és még a határon túlról is jönnek művészek. Öt kamionnal pakolunk be a várba. Például a csáktornyai Zrínyi Gárda is itt lesz, de íjászok is segítik a produkciót. 160 művész kell egyszerre mozgósítani. – Ez igazán szép kihívás – mondja a szerző. Hozzátette: ez a vár már nem az a vár ami 1566-ban volt, és ez a föld sem az a föld, de akkor itt több száz ember vére folyt és akár elhiszik akár nem amikor játszuk ezt a darabot a föld megnyílik és a szellemek előjönnek és újra erre a földre állnak. Ezt nemcsak a színészek, hanem a közönség is érzi. Egy különös összeköttetésben vagyunk az égiekkel. Ezt átélni csak itt Szigetváron lehet. A darab sikerét a szereposztás is meghatározza. A főszereplő Sasvári Sándor, de Feke Pál és Beleznai Endre is fontos karaktert kapott. A szerző célja a történelmi darabjaival, hogy úgynevezett színházszobrok jöjjenek létre, azaz örök előadások.

Ezek egyikét a Zrínyi 1566-ot, szeptember 8-án pénteken láthatják a szigetvári várban 19 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában