receptverseny

2019.03.06. 15:21

Olvasóink receptjeit várjuk szakácskönyvünkbe

Nagy fába vágtuk a fejszénket, a siker pedig elsősorban szerkesztőtársainkon, vagyis az olvasóinkon múlik. A megyei lap egy olyan szakácskönyvet állít össze receptjeik alapján, mely felöleli a Kárpát-medencében élő magyarság ízvilágát, másrészt a hazánkban élő nemzetiségek sajátos ételeit.

Nyemcsok László

A könyv lektora Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Elmondta, bizonyára öröm lesz az olvasókkal együtt dolgozni, mert rengeteg értékes receptet küldenek be, ezekből pedig mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt. Hozzátette, az igazi magyar ételek őrölt fűszerpaprikával készülnek, ilyen a csirkepaprikás, a halászlé, a gulyás, a többit mind átvettük történelmünk folyamán. Meghagytuk eredetiben vagy magyarrá tettük a mi ízvilágunk, fűszerezésünk szerint.

– A lakóhelyváltozások miatt olyan ételek is megjelentek a megyében, melyek sokáig az adott nemzetiség hiánya miatt nem voltak jellemzőek – ecsetelte Prohászka Béla.– Míg nálunk ínyenc ételeket készítenek a nemzetiségek, addig a határokon túl, főként Erdélyben a magyar konyha virágzik. Az ottani csorbaleves alakult át nálunk jellemzően raguvá. Gerbeaud Emil és a Gundel révén francia ételek is teret nyertek. Még korábban Mátyás király felesége, Beatrix révén olasz alapanyagokat, ízeket ismertek meg a magyarok. A török korból is rengeteg étel származik. Az osztrákoktól jöttek be a kelt tészták, az islerek, linzerek.

Mivel a megyei lap internetes kiadása mindenhova eljut, a határon túlról is számítunk receptekre. Várjuk a hozzávalókat négy személyre és az elkészítés módját.

Az albumban helyet kapnak a mindenmentes ételek is az egészséges táplálkozást népszerűsítve. A kifejezés azt jelenti, hogy az adott alapanyag minden vagy a legtöbb problémát okozó allergén anyagtól mentes. A leggyakrabban gondot okozó allergén anyagok a glutén, a tej, a tojás, a szója. A mindenmentes alapanyagokból elkészíthetők a hagyományos ételek is, melyek megfelelnek a magyaros ízlésnek. Ezekkel az allergénmentes ételekkel megkönnyíthetjük bélrendszerünk dolgát, erősebbnek, fittebbnek érezhetjük magunkat. Mindenmentes előételeket, leveseket, főételeket, desszerteket is küldhetnek, és hogy könnyen beazonosíthatók legyenek, egy-egy pecséttel, logóval tüntetjük fel majd ezeket.

Az erdők, mezők alapanyagaiból – gombától a mézig – készült ételek receptjeit is várjuk, miként a gyorsételekét, a szabad tűzőn elkészíthető ételekét, és a mártogatósok, salsák, csatnik is újdonságot jelentenek majd az albumban, ha különlegességgel akarják meglepni családjukat, barátaikat.

– A kötetben természetesen a magyar konyhával kezdünk, ezt követik a receptek nemzetiségenként – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Aki tud, küldjön be előétel, leves, főétel, desszert ételsort, de aki csak-egy-egy ételt küld be, azt is örömmel fogadjuk.

A zsűri által a könyvbe kiválasztott ételeket mesterszakácsok- és cukrászok készítik el, fotóriporterünk fényképezi le. Tehát aki az albumban megjelentek szerint alkotja meg az adott ételt, azt kell kapnia, amit a recept ígér, a fotó mutat. Az ételek egy részét a receptet beküldő olvasóinkkal együtt főzik, sütik meg a szakácsok. Egy-egy fejezetnél a szakterület kiválóságai is recepttel szolgálnak, és be is mutatják a konyhában.

Küldjék receptjeiket, a végső határidő 2019. június 15. Receptjeiket e-mailben a [email protected] címre, postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre várjuk. Közöljék elérhetőségeiket is, s lehetőség egy portrét a beküldőről. A receptek beküldői között kisorsolunk két mikrohullámú sütőt és két kávéfőzőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában