fizetett tartalom

2020.12.21. 13:37

Tájhasználat-váltás az Ormánságban

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg a „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva Programban” elnevezésű, nagy jelentőségű vízügyi beruházást. A projekt 13,42 milliárd Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Szponzorált tartalom

A KEHOP-1.3.0-15-2016-00014 jelzőszámú projekt nagyrészt a Magyarország dél-délnyugati részén, a Dráva folyó mentén található Ormánság területén zajlik. A fejlesztés alapvető célkitűzése, hogy a természeti szépségekben ma is gazdag, egykor vizekben bővelkedő térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, elősegítse a területen keletkező vizek visszatartását, és pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

Fotók: Aquaprofit Zrt.

 

A vízellátó rendszer a meglévő adottságokra, csatornahálózatra épül, és azokat fejleszti tovább.

A fejlesztés lehetővé teszi a vízhiányos holtágak új életre keltését, a terület csatornáinak ökológiai vízigényének biztosítását, ez által új tavak létrehozására nyílik lehetőség. Mindez a későbbiekben megteremtheti az alapját az öntözéses gazdálkodás kiterjesztésének.

Fotók: Aquaprofit Zrt.

A kiépített árokhálózat felhasználásával, és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszer létrehozására kerül most sor, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt 5 m3/s vízmennyiség területarányos szétosztását. A vízelosztó rendszer új és régi mederszakaszokból áll, amelyekben a vízszinteket és vízhozamokat az egyes ágakban lévő vízépítési műtárgyak szabályozzák. A vízpótló rendszer lehetővé teszi, hogy a terület lehető legnagyobb részét egyenletesen behálózó mederhálózat alakuljon ki a meglévő árokhálózat felhasználásával. Az árokrendszer mentén megépülő vízterelő művek (duzzasztók, zsilipek, stb.) segítségével lehetővé válik az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területek, természetes vizes élőhelyek, holtágak életre keltése, az élővilág gazdagítása.

Fotók: Aquaprofit Zrt.

A vízkormányzó rendszer műtárgyai kézi és távvezérelt műtárgyak. A szivattyúk és a távvezérelt műtárgyak környezetbarát energia ellátását egy újonnan épülő naperőmű telep fogja biztosítani.

A vízkormányzó rendszer hatékony üzemeltetéséhez pedig ellenőrző-megfigyelő hálózat épül.

Fotók: Aquaprofit Zrt.

A projektterületen két drávai mellékág revitalizációs munkái, közel 100 km-en a meglévő meder rekonstrukciós munkái, valamint 30 meglévő műtárgy felújítási munkái készültek el.

A projekt keretében közel 20 km új meder és több mint 60 új műtárgy épül, melyek építési munkái folyamatban vannak. Jó ütemben halad az igencsak látványos vízkivételi mű kivitelezése.

A projekt megvalósulásával a táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdők, a rétek, kertek, gyümölcsösök szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, és ezáltal megnő a hátrányos helyzetű ormánsági lakosság jövedelemteremtő vállalkozási lehetősége is.

További információ:

Cser Valéria projektmenedzser, tel.: +36 72 506 306

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában