szponzorált tartalom

2021.02.24. 11:49

Online is megéri gyógytorna órára járni?

A gyógytorna olyan tevékenység, aminél sokan azt hiszik, hogy csak fizikai jelenléttel végezhető – holott a gyógytorna legtöbb mozdulata, folyamata csak instruálást, felügyeletet igényel, hiszen nem manuálterápia.

Szponzorált tartalom

A pandémia sokak számára volt ilyen-olyan okoknál fogva megterhelő, elvégre elmaradnak a baráti találkozók, az edzések, konditerembe sem lehet járni. Utóbbi azért is kényes pont, mert sport hiányában könnyen felszaladnak a kilók.

Még nehezebb a helyzet azok számára, akiknek a testmozgásra terápiás célból van szükségük, mint például gyógytorna során.

A karantén idején is elérhető a gyógytorna – online

Természetesen az edzők és oktatók zöme gyorsan reagált az eseményekre, így mostanra már egész arzenál várja az interneten a mozogni vágyókat. Ugyanakkor a gyógytorna – speciális voltából fakadóan – egy kicsit nehezebb terep.

Rengeteg páciens inkább bele se vág, attól tartva, hogy a monitoron keresztül érkező segítség nem lesz elég hatékony, vagy akár még árthat is – ám egy jó gyógytornász online is tud segíteni a panaszain!

Az online terápiát is konzultáció előzi meg

Természetesen fontos, hogy az ilyen foglalkozásokra megfelelően felkészüljünk és konzultáljunk magával a gyógytornásszal is.

Ez most nem a szemérmeskedés helye és ideje – ahhoz, hogy valóban segíthessen tudnia kell minden egyes egészségügyi problémáról, hogy elkerülhessétek a kellemetlen baleseteket és a számodra nem megfelelő gyakorlatokat.

Abban az esetben, ha esetleg a probléma kifejezetten speciális, akkor célszerű lehet egyéni foglalkozást választani a csoportos helyett.

A távoktatás esetében is kiemelt jelentősége van annak, hogy célzott kezelést kaphassunk a felmerülő egészségügyi problémákra, így könnyen megeshet, egy csoportos foglalkozáson, ahol több, hasonló eredetű betegségre nyújtanak megoldást, keveset nyújt az adott páciens számára.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ki kellene hagyni ezt az egyébként remek lehetőséget.

Az otthoni tornának is számos előnye van

Például az, hogy még a lakásból sem kell hozzá kimozdulni, emellett a saját, otthonos környezetünk is megnyugtatóan hathat ránk a steril és sokszor barátságtalan tornatermekkel szemben.

Abban az esetben, ha bizonytalanok vagyunk a választásban, netán még csak most fogunk belevágni a gyógytornába, jó ötlet, ha konzultálunk a kezelőorvossal is. Ő ugyanis nemcsak a meglévő betegségeket, de az esetleges kockázatokat is ismeri, így a tőle kapott információk birtokában sokkal magabiztosabb lehet majd a tanár és az óratípus kiválasztása.

Mivel érdemes készülni az első online gyógytorna alkalomra?

Gyakorlatilag ugyanazzal, mint normális esetben: egy palack víz, egy kényelmes matrac, illetve egy törölköző mindenképpen kelleni fog. Emellett megeshet, hogy a gyógytornász is kérni fog további eszközöket – elvégre tornaterem hiányában ezt nem tudja majd biztosítani. Így jól jöhet, ha kéznél van egy támlás szék és néhány kézi súlyzó is.

Mindig fontos ügyelni arra is, hogy tiszteljük a saját határainkat. Ha egy gyakorlat nem megy, fáj, vagy az ismétlésszám túl soknak bizonyul, akkor sokkal többet használ, ha megpihenünk egy kicsit. A túlerőltetés ugyanis a fájdalmas izomlázon túl akár további problémákat is okozhat, amit éppen elkerülni szeretnénk a gyógytornával.

Viszont, ha úgy érezzük, hogy már felkészültünk a kihívásokra, akkor érdemes berendezni a célra a nappalit, vagy a dolgozószobát. Telepedjünk le a számítógéphez és kezdődhet is a gyógytorna új, kényelmes és karantén-kompatibilis formája!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában