Szponzorált tartalom

2022.09.27. 00:01

Brémában turnézik péntektől a Csiky tapasztalt hangú társulata

Munkában megőszült, fáradt, gazdáik számára feleslegessé vált, nyugdíjas jószágok találnak egymásra a Csiky Gergely Színház Kamaraszínpadán.

Szponzorált tartalom

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A zene az kell!

Ők a brémai muzsikusok. A Grimm testvérek meséjét Sarkadi Kiss János rendező, és a szereplők közösen dolgozták át a tizenhárom oldalas alap szövegkönyvet, amelyet végül harminc oldalra duzzasztottak. Korunknak megfelelő modern, szóviccekkel és poénokkal és igen elgondolkodtató történet született.

– Legfontosabb, hogy legyen tanulsága a mesének – mondta Sarkadi Kiss János. – Ellensége vagyok a televízióban futó szuperhősös történeteknek. A mesék között azokat tartom jónak, amelyeknek van tanulsága. Ha a gyerekek félnek, vagy örülnek közben, azt utána meg tudjuk beszélni – mondta a rendező, aki megtiszteltetésnek élte meg, hogy a Teátrum legtapasztaltabb, idős kollégáival dolgozhatott együtt. Paganínit, a minden hangszeren egyszerre is játszó szamarat Serf Egyed alakítja, Waugnert, a kiöregedett, megvakult vadászkutyát pedig Kósa Bélának köszönhetjük. Cicaldit, a fogatlan, egérbarát macskát Csonka Ibolya, Kukarúzót, a kissé rekedt hangú, memóriagondokkal küszködő nyugdíjas kakast Szvath Tamás alakítja egy Pavarottit idéző keszkenővel a szárnya alatt. Az állatok karaktereiben mindenki felfedezheti az idős nagypapáját, a szomszéd nénit, vagy a környéken élő időseket, a mindennapi küzdelmeikkel együtt.

Fotók: Lang Róbert

Mintha egy falunapi előadásra készülő, túlmotivált nyugdíjasklub alakulásának lennénk szem és fültanúi a Csiky előadásában, bár esetünkben amolyan brémai turnéra indul a négy fős társaság. A szereplők emléket állítanak az égi színtársulatban játszó kollégáiknak is. Hevesi András karmester emlékét idézik fel egy általa komponált dalban. Egy másik kollégájukat beszédstílusával idézi meg Tóth Molnár Ildikó, aki kilenc szereplő bőrébe bújik az előadás alatt.

 

– A mesélőn kívül többek között gazdát, gazdasszonyt, tyúkanyót, madárijesztőt, és egyszerre három zsiványt is játszom. A bábokat még haza is vittem gyakorolni, mert hirtelen kell a szereplők hangját váltanom. Egyikük egy kedves, nemrégiben elhunyt kollégánk stílusában szólal meg – mondta Tóth Molnár Ildikó. – Nagyon boldog próbafolyamaton vagyunk túl. Jó volt nézni egymást, ahogy alakulnak a karakterek, végig biztattuk egymást és drukkoltunk – mesélte a mesélő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában