PR cikk

2022.11.11. 11:41

Fantasyba viszi a nézőt Bánk bán

Királyi sakkjátszma egyetlen fehér bábúval a Csikyben.

Katona József Bánk bánja már akkor szerepelt a Csiky Gergely Színház koncepciójában, amikor Fülöp Péter igazgató és Olt Tamás egykori művészeti vezető Öt-nyolc évre előre megtervezték a műsort.

– Közbe jött a Covid, ami után inkább könnyed szórakoztatást nyújtó műsort szerettünk volna nyújtani a közönségnek, ezért jutott erre az évadra a Bánk bán bemutatója – mondta Olt Tamás, aki „hazajött rendezni”. – Nehéz, de nem biztos, hogy nehezebb, mint egy jól ismert vígjátékot színre vinni főleg úgy, hogy nagyon veretes szövegek vannak benne – tette hozzá a rendező, aki a költői színházat közel hozza a nézőkhöz.

Fotós: Lang Róbert

Egyik pillanatban még a magyar történelembe, a másikban egy fantasy-be, a következőben pedig egy Hieronymus Bosch festménybe csöppenünk. Mindezt úgy, hogy nem hagyjuk el székünket a Csiky Gergely Színház nézőterén. A nézőtéren, amely játszóhellyé változik az előadás idejére, amelyben Bánk bán és egy ország tragédiáját egyedi lepelbe bújtatva idézi fel Olt Tamás rendező. A lepel, mint egy emberi lélek, a történet elején még hófehér, majd a mocsoktól egyre súlyosabbá válik. Az egyre sötétülő lélekkelmét, amelyben a saját és egy ország bánata van becsomagolva mind nehezebben cipeli, húzza- vonszolja magával Szabó Nikolett. Mint egy fehér sakkfigura, a fekete bábuk gyűrűjében körbe fogva alakítja Bánk bán feleségét, Melindát.

– Melinda nem tud és nem is akar részt venni az ármánykodásban, ami körülötte zajlik, ám teljesen az árnyoldal áldozatává válik. A tiszta, egyenes, megingathatatlan nő élete egyszer csak megfordul a rossz hatására – mutatta be karakterét Szabó Nikoletta, aki a színdarab egyetlen hófehér alakja.

– Bánk bán alakja nem egy klasszikus, megszokott figura, érthetőbbé akartuk tenni – mondta a Bánk bánt alakító Benedek Dániel, aki egy fiatal családapaként küzd egy országért, a királyért.

– Lázadást kell elcsitítania, helyettesítve a királyt, a szereleme közben áldozattá válik. Nagy falat Bánk bán alakja, nem voltam még ilyen szerepkörben, ez egy mérföldkő az életemben. Egy fejlődéstörténet, ahogyan egy forró fejű ifjú eljut a darab végére – tette hozzá Benedek Dániel, aki a harcos amazonná avanzsált fekete királynőt igyekszik leütni az ország erős bástyájaként a királyi játszmában.

 

 

 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában