Hirdetés

2023.03.29. 14:40

Zárókonferencia, átadóünnepség és tudatformáló rendezvény Barcson

A „Dráva menti ipari központok virtuális összekapcsolása Magyarország és Horvátország között (VICINaD)” elnevezésű pályázat eredményeinek bemutatására szolgáló projektzáró konferencia megrendezésére 2023. március 24-én került sor Barcson, amit egybekötöttek a felújított mobilitási központ ünnepélyes átadásával. Március 28-án pedig, kiemelten a helyi kulturális és ipari örökség bemutatására, tudatformáló rendezvényt tartottak iskolások számára, melynek a mobilitási központ és annak interaktív kiállítása adott otthont.

Hirdetés

A múlt pénteken lezajlott projektzáró konferencia és átadó egy délelőtti sajtótájékoztatóval indult Barcs Város Polgármesterének irodájában, ahol többek között Koós Csaba Tibor polgármester és Ljerka Vučković, Belišće Város Önkormányzatának alpolgármestere is tájékoztatta a sajtó megjelent munkatársait szinkrontolmács segítségével a pályázatot érintő aktualitásokról, valamint a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről. A Dráva túlsó oldaláról Barcsra látogató horvát, valamint a magyar vendégek érkezését követően köszöntőkkel kezdték meg a záróeseményt az önkormányzati épület nagytermében.

 

Márton György (Logframe Kft.) „A VICINaD projekt barcsi eredményei és továbbfejlesztési lehetőségek” című nyitóelőadását követően Ljerka Vučković Belišće példáján keresztül mutatta be a kulturális örökség kreatív hasznosításának lehetőségeit. A negyedórás kávészünet után szintén egy horvát előadó prezentációjával folytatódott a konferencia, Božana Matoš, az Ancoris d.o.o. ügyvezetője a drávai víziturizmust érintő infrastrukturális fejlesztésének lehetőségeiről tájékoztatta a hallgatóságot. Baráth Gergely „Az aktív turizmus fejlesztési lehetőségei hazai és európai uniós programokból” elnevezésű előadásával az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is képviseltette magát a konferencia megszólalói között. Végül pedig Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségének elnöke vette át a szót, aki a kerékpáros turizmusról és a fenntartható mobilitásról szóló prezentációjával zárta a konferenciát.

 

A közös ebédet követően a konferencia résztvevői, valamint a meghívott vendégek a Dráva partján részesei lehettek a projekt keretében felújított turisztikai mobilitási központ ünnepélyes átadójának. A kellemes tavaszi időjárás kedvezett a szabadtéri eseménynek, ahol Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is tiszteletét tette. Koós Csaba Tibor, Barcs Város Polgármestere kezdte meg nyitóbeszédével az átadót, akitől Novák Katalin vette át a szót többek között kifejezve jókívánságait Barcs lakosságának. A rendezvényen részt vett Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke, valamint Szászfalvi László, országgyűlési képviselő is. A barcsi fiatalok által adott kulturális műsort követően a polgármester és a köztársasági elnök együtt vágta át a szalagot, mellyel hivatalosan átadták Barcs új turisztikai attrakcióját.

 

 A szalagátvágás után az érdeklődők megtekinthették a mobilitási központban kialakított interaktív kiállítást, valamint az épület egyéb elemeit is, mint pl. a szobaméretű társasjátékot. A délutáni átadó utolsó programja a közös kerékpározás volt, melynek során nemcsak a horvát küldöttség és a barcsi polgármester, de még Novák Katalin is biciklire pattant, hogy az átadó helyszínétől közösen elguruljanak a határig, és vissza.

 

Barcs régi sótárolója tehát új köntöst kapott, a mobilitási központtá alakított épület immár teljesen felújítva és átalakítva várja a látogatókat, akikre nem kellett sokat várni. Március 28-án, ugyanis három általános iskola tanulói látogattak el a központba egy gyerekeknek szóló tudatformáló rendezvényre. A diákok két barcsi és a szomszédos horvát település egyik oktatási intézményéből érkeztek délután a Dráva partra. A regisztrációt követően a fiatalok először végighallgattak egy bemutató előadást a térség természeti és kulturális értékeiről, történelmi hagyományairól, valamint a térség fejlődésében a magyar-horvát határon átnyúló együttműködés jelentőségéről. Az uzsonna után, ahol a legnépszerűbb csemege a Nutellás gofri volt, a gyerekek birtokba vehették a mobilitási központ összes elemét. Csapatokba rendeződtek, és felfedezték a szobaméretű társasjátékot, valamint az összes interaktív elemet kipróbálták, azaz az okospontokat, a túravezetőket, a Dráva gyümölcseit és a virtuális vízitúrát is. A rendezvény végén pedig új tudással, élményekkel gazdagodva, no és persze teli hassal búcsúztak a központtól. A programot Koós Csaba Tibor, barcsi polgármester is végigkísérte.

 

A szervezők és a tisztviselők remélik, hogy a többfunkciós mobilitási központ minőségi turisztikai élményék helyszíneként fog szolgálni a jövőben.

A cikk az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által támogatott „VICINaD – Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (HUHR/1901/2.1.2/0120) című projekt keretében készült. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül az Európai Unió támogatásával valósul meg.

     

 

További információ: 

Barcs Város Önkormányzata

7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.

06 82/565-960

A jelen írás az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. Tartalma kizárólag a Barcs Város Önkormányzata felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában