Támogatott tartalom

2019.04.26. 13:53

A lélek komédiája azaz A nők iskolája a Csikyben

Frappáns díszlet, elegáns jelmezek, pazar alakítások és nagyszerű rendezés. Molière A nők iskolája című darabját a Csiky Gergely Színház volt igazgatója Babarczy László állította színpadra.

A Kossuth-díjas rendező örömmel jött a somogyi megyeszékhelyre. Bár A nők iskolája nem tartozik a sokat játszott művek közé, a Kossuth-díjas rendező kivételt tesz vele. Már többször színpadra álmodta. Legutóbb éppen tíz évvel ezelőtt a Csikyben. Most újra leporolta és fiatalított az előadáson.

Az egyik főszerepet alakító Olt Tamásnak például osztályfőnöke volt a Kaposvári Egyetemen. – Molière egy igazi nagy mesterművet alkotott és ettől a darabja mindig aktuális. Olyan jellemeket rajzol,

amelyek az egész emberiség sorsát meghatározták- árulta el Olt Tamás. A színház művészeti vezetője hozzátette: nagy öröm volt újra Tanár Úrral dolgozni. Már 15 évvel ezelőtt egy vizsgán ugyanezt a szerepet osztotta rám. Nem gondoltam, hogy Arnolphe bőrébe ilyen fiatalon újra belebújhatok. Retteg ez a férfi a megcsalástól, ezért felnevel egy lányt saját kénye, kedve szerint. Aztán a mindene lesz Ágnes, a nevelt lány.

Arnolphe szolgálóját Fándly Csaba alakítja. A fiatal művész már játszott ebben a darabban 10 évvel ezelőtt. – Akkor Horace-t alakítottam, azaz Ágnes szerelmét. A mostani előadás sokkal fiatalosabb, lendületesebb. De nemcsak a szereplőkben, hanem a jelmezekben, a zenékben is és a komikus elemekben is. Nagyon élveztem a munkát Tanár Úrral. Néhány szóval elmondott mindent, pontosan tudja a szituációkat és jó volt visszatérni a színjátszás forráshoz.

Szabó Niki a naiv, tudatlannak nevelt Ágnest hozza. – Hiába nevelték így a lányt szerintem az intelligenciája mégis ki tudja húzni a bajból. Szerelmes lesz és ez egy olyan nagy hatás ami miatt ki tud állni magáért. Egy óriási ívet kellett bejárni amíg a fogságból szabad nem lesz- árulta el a fiatal színésznő. Molière darabjának középpontjában az emberi kapcsolatok állnak. A megcsalástól rettegő, kissé öntelt

Arnolphe kiskorától elzártan neveli Ágnest, hogy hű feleség legyen belőle. A lány szívét azonban nem a gyámapa, hanem egyik régi jó barátjának fia Horace rabolja el. Miután ez kiderül, őrült lavina indul el, miközben a komédia tragédiát ölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában