Őszintén a létezésről

2018.04.04. 11:24

A Részegeket az egyetemisták játsszák

Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről szól a Részegek című darab. A Kaposvári Egyetem negyed éves színészhallgatói arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon a mai világunkban van-e még helye az őszinteségnek, a szeretetnek?

PR - támogatott tartalom

RŽszegek..fot—spr—ba

Ivan Viripajev kortárs orosz drámaíró darabját az osztály egyik tagja a Csiky Gergely Színház fiatal ösztöndíjasa Bergendi Barnabás rendezte.

– Egy éve láttam ezt az előadást a Nemzeti Színházban. Nagyon nagy hatással volt rám. Azonnal elkértem a szövegkönyvét és néhány hónapot pihentettem az asztalomon. Majd a Csiky Ösztöndíj pályázata éppen kapóra jött, mintha nekem találták volna ki. Pályáztam és nyertem. Azonnal tudtam, hogy az osztályommal szeretném színpadra vinni a darabot. – meséli az előadás létrejöttét Bergendi Barnabás.

A drámában a többi között egy modell, egy bankár, egy menedzser és egy örömlány is tagja annak a társaságnak amelyik az alkohol hatására őszinte beszélgetésbe kezd. Olyan kérdésekről is szó esik, amiről józanul nem szívesen beszélnek. A Részegeket az orosz „új dráma mozgalom” egyik tagja Ivan Viripajev írta. Az előadásban a szereplők a részegségük során világosodnak meg, így válnak őszintévé.

– A darabban a részegség a megvilágosodás metaforája. Ezért látunk a háttérben világító alkoholos üvegeket. Ez egy ihlető dolog és ebben fürdenek majd, hiszen az üvegekből kikerül a víz és ebben a térben tapicskolnak a szereplők és így születnek meg azok a monológok, amik a szereplők megvilágosodását kiteljesítik. A darab alapvetése, hogy az Úr Isten a részegeken keresztül szól a világhoz. Ez a gondolat fogott meg engem igazán, mert mert már mindannyian voltunk részegek. Ez teremt egy olyan nagyon is emberi alaphelyzetet, ami miatt a nézők nem képesek eltartani maguktól a szép vagy pátoszos gondolatokat, amiket az író ebben a darabban a középpontba helyez. Az ilyen gondolatok rendkívül egyszerűek: szeretet, egymásra figyelés, odaadás- mondja a Csiky Ösztöndíjas.

A rendkívül őszinte érzelmekkel teli előadást nyári fesztiválokon is szeretné játszani az Eperjes Károly vezette osztály. A látványos, elgondolkodtató darabot a Kaposvári Egyetem játszóhelyén, a volt Latinkában láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában