Hirdetés

2021.09.15. 23:55

Arany János karakterei szeptember 19-én megelevenednek a Duna Televízión

Toldi-premier. Évtizedek után ismét nagyszabású magyar animációs film debütál a közmédia csatornáján. Szeptember 19-én a Duna Televízió közönsége láthatja először Jankovics Marcell utolsó alkotását, a Toldit. Az Arany János elbeszélő költeményéből készült sorozat egyes epizódjai vasárnap esténként 19.40-kor kerülnek képernyőre.

PR-cikk

A magyar lovagi mondakör egyik legjelentősebb szereplőjének, Toldi Miklósnak legendás történetét animációs sorozat formájában kelti életre a közmédia. A széria alkotója a Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell, akinek életében ez volt az utolsó műve.

„Toldi történetét olyan irányból közelítjük meg, ahonnan korábban még senki: a mi főszereplőnk egy rettenetes természetű, szélsőséges érzelmekkel küzdő kamaszfiú. Általában nem egy serdülő történetét szokták kiolvasni belőle, miközben ilyen problémákkal is foglalkozik”

– nyilatkozta a film előkészületeikor Jankovics Marcell.

A hiánypótló animációs sorozat a fennállásának 50. évét ünneplő Kecskemétfilm Kft. műhelyében született. A legendás animációs stúdióban készült korábban, egyebek mellett, a hungarikumnak számító, a Magyar Televízió meseportfóliójába tartozó Magyar Népmesék című sorozatunk, amit 134 millióan láttak már világszerte, vagy a Vízipók-csodapók, amelyen szintén generációk nőttek fel.

A Toldi animációs filmsorozat producere a hazai animációs kultúra egyik legjelentősebb alakja, Mikulás Ferenc, míg kivitelező rendezője Csákovics Lajos. A produkció különlegessége, hogy a jelenetek egyedi, kézzel rajzolt technikával készültek, amely ma is értékálló minőséget képvisel.

„Karakteranimációval készítettük a sorozatot, ez azt jelenti, hogy valósághoz közeliek a figurák, így a cselekménynek, a mozgásnak is a valóságot megközelítően kell megjelennie. Az a helyzet, hogy Magyarországon kevesen tudják ezt igazán jól megcsinálni”

– hangsúlyozta Mikulás Ferenc.

A tévésorozat az Arany-eposzhoz hűen 13 részből áll. A cselekmény szereplői mellett megjelenik elbeszélőként a költő, maga Arany János is, aki egyfajta délibábként narrálja az eseményeket, így segít megérteni a történetet, és ő szolgáltatja azt a kis humort, ami ebben az elbeszélő költeményben is megtalálható.

Az elbeszélő mű elmaradhatatlan eleme a hazai közoktatásnak, ezért fontos mérföldkőnek számít az új adaptáció, amely az eredeti történeti szálat és értékeket megőrizve készült el, miközben technológiájában a modern igényekhez alkalmazkodtak az alkotók. A korszerű animációs technikának köszönhetően a magyar irodalom és kultúra egy darabja kelhet életre a XIX. századi költemény modern feldolgozásában.

„A Toldi animációs rajzfilmsorozat méltó darabja lesz a rajzfilm gyűjteményünknek, és reményeink szerint hasonlóan kultikus produkcióvá válik majd, akárcsak a Kecskemétfilm korábbi alkotásai. Méltán lehetünk büszkék közös kulturális kincsünkre, amelyet az új adaptációval megőrzünk az utókor számára”

– értékelte a Toldi jelentőségét Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap estén keresztül követheti a Duna Televízió műsorán. A vetítéssel a közmédia célja az értékteremtés és a kultúra ápolása mellett a többi között a magyar rajzfilmgyártás támogatása, továbbá lehetőség biztosítása az oktatási tartalmak színesítésére. A készítők bíznak benne, hogy Toldi története nemcsak az általános iskolásoknak lesz szórakoztató élmény, hanem az egész család számára.

A sorozat az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg.

Toldi – a hazai rajzfilmgyártás legújabb gyöngyszeme szeptember 19-től, minden vasárnap este 19.40-től a Duna Televízión!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában