hirdetés

2018.11.12. 14:21

Beruházás indult az optimális vízelosztásért

A „Vízvisszatartás és tájhasználat-váltás tervezése az Ős-Dráva programban” elnevezésű beruházás 13,4 milliárd Ft európai uniós forrásból valósul meg.

Szponzorált tartalom

A projekt terület Magyarország dél-délnyugati részén, a Dráva folyó mentén található, nagyrészt az Ormánság tájegységet érinti.

Alapvető célkitűzés, hogy az egykor vizekben bővelkedő és természeti szépségekben ma is gazdag térség vízgazdálkodási lehetőségeit javítsa, elősegítse a területen keletkező vizek visszatartását és pótlást biztosítson a Drávából az egyre gyakoribb aszályos időszakok kompenzálására.

A múlt században a művelhető területek kiterjesztése érdekében a vizek minél gyorsabb levezetésére kiépített árokhálózat felhasználásával, és helyenkénti átalakításával olyan vízkormányzási rendszer létrehozására kerül most sor, amely biztosítja a Drávából szivattyúval kiemelt 5 m3/s vízmennyiség területarányos szétosztását. Az árokrendszer mentén megépülő vízterelő művek (duzzasztók, zsilipek, stb.) segítségével lehetővé válik az egykor a Dráva árterületéhez tartozó vízjárta területek, természetes vizes élőhelyek, holtágak életre keltése, az élővilág gazdagítása.

A táj változatosabbá válik, a gazdálkodásban megnőhet az erdő, a rétek, kertek, gyümölcsösök szerepe, vonzóbbá válik a térség a turizmus számára, és ez által megnő az ormánsági hátrányos helyzetű helyi lakosság jövedelemtermelő, vállalkozási lehetősége is.

A beruházás a Széchenyi 2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg (KEHOP-1.3.0-15-2016-00014).

A projektről további információ Cser Valéria projektmenedzsertől kérhető (+36 72 506 306 [email protected]), illetve az alábbi honlapokon elérhető:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában