PR

2017.11.23. 16:55

Biogázerőmű épült Balatonszabadiban (x)

A magyar tulajdonban lévő Energreen Kft. 1600 kWe villamos teljesítményű biogáz erőművet épített Balatonszabadiban. Az EGT Alapon keresztül Izland, Liechtenstein és Norvégia 709 millió forinttal támogatta az 1,4 milliárd forint értékű beruházást.

hirdetés

A 2016 augusztusa és 2017 áprilisa között, rekordidő alatt megvalósított beruházás alapvető célja a közeli állattartó telepen képződő trágya, valamint növényi eredetű-, illetve élelmiszeripari melléktermék alapanyagok megújuló energetikai célú hasznosítása. Az erőmű biogázt termel, amely egy földgázhoz hasonló, metánt tartalmazó gáz, amely szerves anyagok – így mezőgazdasági hulladékok – erjedése és bomlása során keletkezik levegőmentes környezetben.

 

Az erőmű, amely nemrég, 2017 októberében kezdte meg működését, a saját villamos energia igényén felül fennmaradó, jelentős energiamennyiséget a közcélú villamos hálózatba táplálja, ezzel is gyarapítva a megtermelt zöldáram mennyiségét, emellett hőenergia termelésére is képes. A beruházás példaértékű, hiszen az erőmű mintegy 2.500 háztartás éves villamos energia szükségletének fedezésére képes. A működés során keletkező szilárd és folyékony végtermék pedig a mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást.

A projekt különlegessége, hogy míg az ilyen jellegű beruházások megvalósításához általában legalább két évre van szükség, Balatonszabadiban a projekt kevesebb, mint egy év alatt valósult meg.

 

További információ: www.norvegalap.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában